Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Podporujeme výstavbu pěti tísíc nových bytů v Liberci, říká před volbami primátor Zámečník

Jaroslav Zámečník byl uplynulé volební období primátorem Liberce a ve funkci chce pokračovat i v období nadcházejícím. Znovu tak je lídrem Starostů pro Liberecký kraj. S čím jde do voleb? Co chybí Liberci a co je potřeba zlepšit? Liberecká Drbna přináší poslední předvolební profil lídrů stran, které jdou do komunálních voleb.

S čím jdete do voleb?
Pokusím se být stručný. V současné energetické krizi je prioritou získat zpět do majetku města libereckou spalovnu a teplárnu a zajistit lidem cenově dostupné dodávky energií. Dále je to oprava školních budov, silnic, chodníků, dobudování městského okruhu, rozšíření parkovacích míst na sídlištích, opravy libereckých silnic a chodníků a obnova provozu lanové dráhy na Ještěd. Jako hlavní prioritu považuji připravit a zahájit revitalizaci libereckých sídlišť. Na sídlištích žije 50 tisíc Liberečanů, to je skoro polovina všech obyvatel města.  Aktuálně realizujeme 1. etapu v Ruprechticích, další v pořadí je sídliště Gagarinova a Vesec.

Do voleb jdeme také s projekty na zlepšení veřejného prostoru. Konečně je hotový projekt na náplavku u Nisy v dolním centru včetně financování, za pár týdnů se startuje rekonstrukce Harcovské přehrady a město musí pokračovat revitalizací okolí přehrady, ale taky Lesního koupaliště a Tajchu. Za dvě největší investiční akce ale považuji kompletní rekonstrukci plaveckého bazénu, kde již máme stavební povolení a výstavbu nového pavilonu nemocnice Centra urgentní medicíny. Do voleb toho ale máme více, slíbil jsem ale stručnost.

Jaroslav Zámečník je poslední čtyři roky primátorem. Město chce vést dál. Je mu 56 let. 

Co chybí Liberci?
Při takto položené otázce mě jako první napadá nedostatek bytů a hned na druhém místě chybějící parkovací místa na sídlištích. Ale je toho daleko více. Liberci chybí také nové byty. Protože chceme, aby město Liberec mělo 120 tisíc obyvatel, podporujeme výstavbu cca 5 tisíc nových bytů ve městě zejména v lokalitách Papírového náměstí, Textilany, Kunratické, Perštýna, starých tiskáren či městských proluk. Z toho množství chceme alespoň dalších 150 městských bytů v lokalitách Na Žižkově, Papírového náměstí a dalších 5 lokalitách, kde město vlastní pozemky. 

Ohledně parkování na sídlištích musím přiznat, že dosavadní pokusy o řešení nepřinesly výrazné výsledky. Ale už máme řešení. Proto jsme pověřili řešením Kancelář architektury města Liberce a po zhruba půl roce intenzivní práce předložili pilotní projekt pro první lokality ve Vesci, Doubí, Rochlicích a Gagarinova. Zde je nyní celkem k dispozici cca 1200 parkovacích míst a podle návrhu je lze navýšit o dalších 450 míst, tedy o třetinu. Nyní zadáme ke zpracování projektové dokumentace a v dalším roce by mohla začít výstavba. V další etapě chceme podobnou studii vytvořit i pro větší liberecká sídliště. Každopádně chceme, aby všechny plány a kroky byly pečlivě naplánovány a projednány s obyvateli.

Jak problémy města řešit?
V první řadě je pro město důležité mít peníze a postupně zbavit dluhů, které jsme převzali po předchozích vedeních měst. Chybí splatit ještě 1, 5 miliardy Kč. Je to ohromná koule na noze města. Vždyť si jenom uvědomte, že jen zaplacené úroky z rozpočtu města už přesáhly 1 miliardu Kč. Za to jsme mohli mít všechny ulice v Liberci dávno opravené.  

V druhé řadě je důležité se přímo ptát občanů, jaké problémy vidí nebo vnímají. A to je právě Starostům velmi blízké. Pořádáme pravidelně pro občany na podzim tzv. Veřejná fóra a o hlavních problémech města se potom ještě hlasuje ve veřejné anketě.  S výsledkem je seznámeno zastupitelstvo a jejich řešení dostanou za úkol jednotliví členové rady města, náměstci nebo primátor.

No a v neposlední řadě jsou důležití i kvalitní koaliční partneři. Protože můžete mít peníze, můžete mít vize a perfektní program, ale když koaliční partner úmyslně boří Vaší práci, pak se problémy řeší velmi obtížně. 

Jak byste zhodnotil poslední čtyři roky v Liberci?
Kladně. Navzdory tomu, že jsme museli čelit a stále čelíme mnoha nepředvídatelným překážkám jako Covid, válka na Ukrajině, vysoká inflace, energetická krize. Od počátku jsem ve vedení města kladl důraz na zlepšování vzhledu Liberce. Do města se vrátili architekti a s nimi i transparentní soutěže a nápady, jak Liberec zdokonalovat. Zavedli jsme jako novinku participativní rozpočet, aby si občané mohli sami navrhovat a rozhodovat o projektech, které si ve svých čtvrtích přejí. Na splacení dluhů města od našich předchůdců jsme dali 600 milionů a to za situace, kdy jsme rekordně opravovali a investovali ročně zhruba půl miliardy korun do infrastruktury, bezpečnosti, ale i dalších služeb pro občany. Dokončujeme například přestavbu historicky významné budovy Liebiegova paláce, zmodernizovali jsme 9 škol, opravili 50 městských ulic, sázíme  nové stromy do samého centra města.  Za úspěch také považuji to, že jsme schválili nový územní plán Liberce, na který lidé i firmy čekali téměř 15 let a umožní výstavu dalších 5 000 nových bytů. Samozřejmě ale i přes řadu projektů, které se nám povedlo v Liberci dokončit, nám pandemie Covidu a nyní válka na Ukrajině a s ní spojené problémy ubraly potřebný čas na to, abychom město posunuli o rozhodující krok dál. Proto chci pokračovat dál i v dalším období.

Jakou chystáte kampaň? Kolik bude stát?
Jednoznačně pozitivní kampaň. V průběhu léta stejně jako každý rok předchozí rok uskutečnili 7 setkání v jednotlivých čtvrtích, poslední 3 týdny před volbami budeme každý den v ulicích s našimi volebními novinami a to je vždy ta nejlepší příležitost pro setkání s lidmi. Také připravujeme cyklojízdu Libercem s 10 zastaveními u hlavních problémů města a jedno odpoledne bude pro Liberečany zdarma jízda historickou tramvají centrem města. Celkové náklady jsou kolem 2 milionů Kč, tedy stejně jako minule. A co je zajímavé je to, že polovinu z této částky jsme si postupně během 4 let po malých částkách naspořili z vlastních peněženek. Druhou polovinu nám dalo politické hnutí Starostové pro Liberecký kraj. Všechny příjmy a výdaje jsou pak vidět na transparentním účtu Starostů pro LK.

Můžete představit vaši kandidátku?
Do nadcházejících voleb jdeme jako vítězové těch minulých. Před 4 lety jsme z opozičních lavic vyhráli komunální volby s výsledkem 32,1%. Na naší kandidátce jsou vedle Starostů opět zástupci KDU-ČSL a TOP09. Namlouvali si nás i další potencionální partneři, například Sportovci. Ale spolupráce se zástupci KDU-ČSL a TOP09 za uplynulé čtyři roky bezvadně fungovala. Proto jsme neměli důvod naše partnery jakkoliv měnit.

Jsem opět jako před 4 lety kandidátem na primátora, na druhém místě je stávající náměstek primátora van Langr. Dále je postupně na kandidátce Anna Provazníková, která pracuje pro projekt Paměť národa, úspěšný starosta Vratislavic Lukáš Pohanka, odborník na dotace Jan Marek, ekonom Robert Korselt, který aktuálně má na starosti liberecký bazén, městský architekt a vizionář Jiří Janďourek, vysokoškolský učitel Karlovy university Lukáš Hájek, členka opery DFXŠ Hana Zemanová a první desítku uzavírá Jakub Vytiska, odborník na digitalizaci. Na kandidátce také máme například 2 stávající poslance Parlamentu Jana Berkiho a Jarmilu Levko nebo ředitele ZOO Davida Nejedlo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Koláž Liberecké Drbny, Starostové pro LK

Štítky volby, rozhovor, lídr, Jaroslav Zámečník, Starostové pro Liberecký kraj, Liberec, primátor, stavba, Liberecký kraj, Drbna.cz, ruská invaze na Ukrajinu, TOP 09, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

Smůla, na semaforu je červená. Sbalte si kumpány a jděte do prdele.

Pondělí, 5. září 2022, 18:04Odpovědět

Podporujeme výstavbu pěti tísíc nových bytů v Liberci, říká před volbami primátor Zámečník  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.