Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Mezi priority Liberce bude podle lídrů kandidátek patřit rekonstrukce bazénu

Rekonstrukce městského bazénu patří u kandidátů pro obecní volby mezi nejčastěji zmiňované investiční priority pro následující období v Liberci. Otázkou je rozsah oprav i financování. Shoda je na tom, že město samo na miliardovou investici nemá. Vyplývá to z předvolební ankety mezi lídry volebních kandidátek parlamentních stran a hnutí, které mají své zástupce v zastupitelstvu Liberce. Komunální volby se konají 23. a 24. září. Mezi další zmiňované priority patří doprava, opravy škol a školek, ekologie a energie, bydlení či investice do čtvrtí. Obnovu provozu lanové dráhy na Ještěd za investiční prioritu označil jen lídr starostů Jaroslav Zámečník.

Jaké investiční projekty považujete za prioritu pro příští volební období?

Šárka Prachařová (ANO) „Všichni čekají, co bude s bazénem. Tedy tuto investici vnímám jako jednu z priorit, dále dokončit projekt ulice Nová Pastýřská a odkládanou rekonstrukci ulice Vítězná. Také to jsou investice do ekologie a lepšího nakládání s vodou (kanalizace Lukášovská, Ještědská, další etapa vodovodů Krásná Studánka). Nesmíme zapomínat na modernizaci a opravy dalších škol a školek, to je pro mne jako pedagoga jedna z nejvyšších priorit."

Jaromír Baxa (LOL) „Zaprvé projekty komunitní energetiky na řešení drahých energií. Zadruhé investice do lepšího života na sídlištích a ve čtvrtích, na které se zapomínalo. Zatřetí výstavba nájemních bytů, protože vlastnické bydlení je nedostupné. Začtvrté zlepšování MHD."

Petr Židek (ODS) „Potřebujeme se připravit na krizi a naše priority jsou udržitelná doprava ve městě, pokračování v obnově veřejné infrastruktury, včetně té sportovní, předcházení změnám klimatu a prevence sucha. Mezi velké investiční projekty patří určitě bazén. Dalším je jistě budování vnitřního okruhu města, abychom ulevili centru města a mohli v něm zklidnit dopravu."

Jan Hruška (Piráti) „Chceme postavit roky slibovanou dopravní spojku Nová Pastýřská. Tento bulvár uleví dopravě v horním centru. Za zásadní považujeme i rekonstrukci plaveckého bazénu nebo projekt na oživení harcovské přehrady. Pozornost si zaslouží i přilehlý lesopark na Králově Háji."

Svatopluk Holata (SPD) „Město Liberec potřebuje zkvalitnit katastrofickou silniční síť. Prioritu dostane zkapacitnění stávajících komunikací, jejich rozšíření a výstavba nových. S tím souvisí i změna organizace dopravy a investice do rozvoje a údržby tramvajových tratí. Na dalším místě je rekonstrukce městského bazénu."

Jaroslav Zámečník (SLK) „V současné energetické krizi je prioritou, získat zpět do majetku města libereckou spalovnu a teplárnu. Dále je to kompletní rekonstrukce plaveckého bazénu, výstavba nového pavilonu nemocnice, oprava školních budov, revitalizace deseti libereckých sídlišť, dobudování městského okruhu, rozšíření parkovacích míst na sídlištích, opravy libereckých silnic a chodníků a obnova provozu lanové dráhy na Ještěd."

Kdybyste se dostali do zastupitelstva, v jakém stavu chcete mít město za příští čtyři roky?

Šárka Prachařová (ANO) „Rozhodně město s nižším dluhem a lepší infrastrukturou. Město, které poskytuje dobré služby a je vlídné k občanům."

Jaromír Baxa (LOL) „Za čtyři roky se nedají čekat zázraky. Chceme rozjet nové projekty a naším cílem je, aby občané považovali město za přívětivější, než jaké je dnes. Aby viděli, že všechno, co se dělá, bere ohled na lidi, kterých se změny týkají."

Petr Židek (ODS) „Bezpečné, čisté město, kde se dobře žije, bydlí, kde je dostupné sportování pro děti. Kde se příjemně propojí kvalita života s prací, a hlavně město s vizí, které se hýbe a posunuje dopředu. Město, které funguje, a které je pro nás na prvním místě."

Jan Hruška (Piráti) „Chceme moderní město bez nevzhledných zákoutí. Chceme, aby ulice byly plné života a zeleně. Aby byl dostatek školek, škol, zubařů a lékařů. Aby v dostupné vzdálenosti od domova každý našel všechny služby, co potřebuje. Zkrátka, aby se z Liberce stalo místo, kde je radost žít."

Svatopluk Holata (SPD) „Současná kondice města není uspokojivá. Příčin je několik. Nejvýrazněji se na stavu podílí historické křivdy, absence jejich nápravy například změnou rozpočtového určení daní a účelově vyvolané změny v územním plánování. Liberec potřebuje stabilitu a koncepční rozvoj. Za čtyři roky bychom si přáli mít město v lepším stavu než je nyní."

Jaroslav Zámečník (SLK) „Starostové jako řádní hospodáři chtějí mít Liberec v roce 2026 ve stavu, kdy bude navzdory špatným ekonomickým prognózám pravidelně snižován jeho dluh, a zároveň aby veřejné budovy byly co nejvíce energeticky soběstačné a nezávislé. Město dokáže zajistit lidem teplo, světlo a klíčovou infrastrukturu - školy, dopravu a nemocnice. Ostatní je bonus navíc, ale doufám, že si ho budeme moci i nadále dopřát."

Jak chcete řešit rekonstrukci městského bazénu?

Šárka Prachařová (ANO) „Nic než úvěr městu nezbývá. Nicméně si myslím, že je zde prostor, opravu bazénu zlevnit, z přepychové verze udělat normální občanskou stavbu s jasným určením za nižší rozpočet."

Jaromír Baxa (LOL) „Projekt velké rekonstrukce je mimo finanční možnosti města. Prověříme stav bazénu, naplánujeme průběžné opravy, financovatelné průběžně. Jde o jediný realistický způsob rekonstrukce, která město nezruinuje do budoucna."

Petr Židek (ODS) „Jasným plánem, potřebujeme bazén opravit, nebo postavit nový. Budeme hledat cestu při financování rekonstrukce tak, aby co nejméně zatížila rozpočet města. Zapojení nejen státních dotací, ale i model, který umožní vstup finančního partnera. Upřímně, lidem je jedno, kdo provozuje bazén. Chtějí kvalitní a cenově dostupnou službu. A město se má postarat o to, aby městská dotace byla co nejnižší."

Jan Hruška (Piráti) „Posudek ČVUT jasně říká, že je třeba začít okamžitě jednat. Vana bazénu prosakuje, střechou zatéká, technologie dosluhují. Není čas, odkládat rekonstrukci. Vzhledem k finančním možnostem města se jeví jako rozumné, opravit plavecký bazén po etapách."

Svatopluk Holata (SPD): „Chceme využít stávající areál a za rozumné peníze zrealizovat modernizaci s ohledem na minimální omezení provozu. Nepředpokládáme žádnou megalomanskou miliardovou investici. Samozřejmě víme jak rostou ceny stavebních prací a proto bychom řešení rekonstrukce zahájili neodkladně. Nový bazén by byl určitě fajn, stotisícové dynamické město by uživilo klidně dva, držíme se však při zemi s ohledem na ekonomickou situaci Liberce."

Jaroslav Zámečník (SLK): „Rekonstrukce městského bazénu je od doby, kdy se v Liberci stavěla aréna, jednoznačně nejnáročnější a nejdražší stavbou. Proto v první řadě je třeba dokončit projektovou dokumentaci, kterou chceme mít perfektně připravenou. Další otázkou je financování. Částku 800 milionů korun si město nemůže dovolit zaplatit jen ze svého. Proto musí přispět stát například formou dotace z Národní sportovní agentury a fondy EU. Do té doby bazén udržíme v provozu, aby ho lidé mohli plnohodnotně využívat až do zahájení rekonstrukce."

Liberec je jako jediné město v ČR zařazen do projektu EU 100 klimatických neutrálních a inteligentních měst do roku 2030 - co byste konkrétně v příštích čtyřech letech udělali, aby byl Liberec do roku 2030 klimaticky neutrální?

Šárka Prachařová (ANO): „Na tuto otázku je pro mne obtížné odpovědět, jelikož dodnes nevíme podmínky tohoto závazku, ale myslím si, že budeme muset více investovat do modrozelené infrastruktury, do čisté vody, do lepší organizace dopravy a energetických úspor na městském majetku. Nebude to v této době vůbec jednoduché."

Jaromír Baxa (LOL) „Vedle komunitní energetiky chceme změny v dopravě: zlepšení MHD a podmínek pro pěší a cyklisty. Do všech projektů musíme zapojit občany a firmy, nestačí dělat změny jen na městě. Budeme více spolupracovat s dalšími městy s podobným cílem."

Petr Židek (ODS) „Zatím nevíme o podmínkách projektu EU 100 téměř nic, neznáme podmínky a povinnosti, které z naší účasti vyplývají. Ta výhoda by mohla být v tom, že jsme jediní zástupci z ČR, což by nám mohlo dávat možnost, dostat se přednostně k financím, na které bychom jinak neměli nárok. A to může být při našich snahách poměrně zásadní podpora. Konkrétně se budeme zabývat umístěním solárních panelů na městské budovy, ale snaha je, zapojit i všechny ostatní ve městě, tam kde to půjde. A samozřejmě to souvisí i s budoucností MHD, se směry, jak a kam se bude ubírat její rozvoj."

Jan Hruška (Piráti) „V době zdražování energií je moudré, využít městské střechy pro fotovoltaiku. Dosluhující autobusy dopravního podniku budeme postupně nahrazovat nízkoemisními. Liberci chybí kompostárna. Posuneme přípravy bioplynové stanice, která zajistí čistou a levnou energii."

Svatopluk Holata (SPD) „O projektu nemáme dostatek informací. SPD je pokroková strana a bude podporovat vše, co bude v souladu s naším programem."

Jaroslav Zámečník (SLK) „V prvé řadě je nutno, získat zpět do majetku města spalovnu a teplárnu. V druhé řadě snižovat energetickou náročnost budov, bazénu a zlepšit hospodaření s energiemi. A v třetí řadě začít využívat obnovitelné zdroje energie, které jsou vlastně zdarma. Například kdybychom uměli alespoň polovinu střech ve městě Liberec osadit solárními panely a získávat z nich elektrickou energii, dokáže být Liberec nezávislý a soběstačný."

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky ČR, volby, obce, Liberecký kraj, Liberec, bazén, rekonstrukce, investice, Jaroslav Zámečník, Svoboda a přímá demokracie, ANO 2011, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Ještěd, Jan Hruška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

No na Franťáku už se asi neutopíme (o tom radši pšššt, že?), bazén je kdykoliv podle posudků na zavření (nechte udělat ještě tak tři posudky, deset projektů, čtyři návrhy, prachů máme dost), takže co zbývá, když vypustí přehradu na tři roky? Jít se veřejně po nějaký swingers párty do Babylonu zabít v trychtýři. Já bych navrhoval projekt od Švancara na tunel z radnice někam do prdele všem zúčastněným, realizaci zařídí (možná) Metrostav. Liberec je prostě od dob Kittnera permanentně v hajzlu. Co jste dokázali? Skloexport? Uran? Autobusák? Lípa? Balon, Atlas, Koruna, Delta, bazén, zámeček, galerie, zoo, přehrada, kina, Plaza - lavičky, semafory, hyacinty, kostky na Masaryčce a všude po městě, čurák Šolc a jeho Centrum Buriana. Opovažte se ještě jednou zmínit Liebiega. Rozbil by vám držku s Clam-Gallasem a Kateřina z Redernu by vám plivla do ksichtu. A vy blbí občané dál slavte Valdštejna :-) Ale magor jsem tu já :-) Pusťte si Grandhotel, je tam krásná hláška.

Pondělí, 5. září 2022, 21:34Odpovědět

Mezi priority Liberce bude podle lídrů kandidátek patřit rekonstrukce bazénu  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.