Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberec pro příští operační období připravil projekty za dvě miliardy. Tristní, kritizuje opozice

Od roku 2020 připravovalo vedení města projekty pro Integrovanou strategii pro aglomeraci Liberec - Jablonec nad Nisou 2021+. Nakonec jich předložilo 36 za téměř dvě miliardy. Jde o opravy škol nebo úpravy veřejného prostranství. Opozice ale přípravu projektů kritizuje, podle ní jich město mělo připravit výrazně více.

Celkem se do strategie celého území dostalo 132 projektů, které požadují dotace za 5,5 miliardy korun. Liberec připravil projektů 36 za dvě miliardy, na dotacích by chtěl získat zhruba polovinu.

„Všechny naše projekty jsou v pokročilém stádiu připravenosti a některé, například základní škola U Školy, se už přímo realizují. Nejvíce jich připravujeme v oblasti modernizace základních škol, konkrétně třeba ZŠ U Soudu, ZŠ Jabloňová, ale i revitalizace veřejných prostranství, jako je Tržní nebo Papírové náměstí,“ uvedla náměstkyně primátora pro strategický rozvoj a dotace Radka Loučková Kotasová (ANO).

Město ale podle ní přihlásilo i další projekty. „Velký důraz klademe i na projekty, kde je klíčové posílení bezpečnosti v dopravě a docílení energetických úspor v objektech ve vlastnictví města,“ dodala.

Podle opozičních zastupitelů ale město projektů připravilo málo. „Situace je naprosto tristní. Například projektů na rekonstrukce mateřských škol má Liberec připravených tragicky málo – pouze dva. To je dokonce o jeden méně než v Hrádku nad Nisou, městu s dvanáctkrát menším počtem obyvatel,” upozorňuje Zuzana Kocumová (Liberec otevřený lidem).

Podobná je podle opozice situace i u projektů na rekonstrukce základních škol, kde jich má Liberec připraveno sedm a právě Hrádek čtyři.

Liberec připravil také třináct projektů na úpravy veřejného prostranství. Zde je podle Jaromíra Baxy (Liberec otevřený lidem) problém v tom, že hned jedenáct jich je v centru města. „Přitom polovina obyvatel města žije na sídlištích. Ta po rekonstrukci vysloveně volají. Jenže opět chybí připravené projekty. Kancelář architekta města zodpovědná za přípravu projektů veřejných prostranství zcela nepochopitelně pracovala prakticky jen na projektech v centru města,“ uvedl.

Seznam projektů budou ještě ve čtvrtek na posledním předvolebním zastupitelstvu schvalovat zastupitelé.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky Liberec, iti, projekty, dotace, opozice, radnice, projekt, Jablonec nad Nisou, základní škola, Radka Loučková Kotasová, Papírové náměstí, a.s., ANO 2011, Zuzana Kocumová, Jaromír Baxa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec pro příští operační období připravil projekty za dvě miliardy. Tristní, kritizuje opozice  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.