Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Je liberecký magistrát přívětivý?

Liberecký magistrát se v celostátní anketě Ministerstva vnitra Přívětivý úřad umístil na druhém místě. Souhlasí s takovým oceněním liberečtí politici? Na to jsme se zeptali v poslední Politické koridě před komunálními volbami.

Otázka tentokrát zněla: Liberec obsadil druhé místo v anketě Přívětivý úřad. Souhlasíte? Odpovědi řadíme tak, jak nám dorazily do redakce.


Jindřich Felcman (Změna pro Liberec)

Tak pokud to tak Ministerstvu vnitra v anketě vyšlo, nelze nesouhlasit. Pročetl jsem hodnotící kritéria a jde většinou o drobnosti technického charakteru. Tedy kvalita webu, informace o úředních hodinách, zveřejňování materiálů ze zastupitelstva apod. Vedle těchto kritérií existuje ale i další pohled na fungování úřadu. Konkrétně přímo na kvalitu jeho práce, férovost a rychlost při rozhodování. V té souvislosti je před Libercem ještě hodně práce. Příkladem budiž stavební úřad. Zrovna řeším kauzu dostavby domu na Třídě 1. máje, naproti finančáku. Syner zde chce postavit ve vzdálenosti pouhých 7 metrů od oken panelového domu 25 m vysoký dům. Stavební úřad to povolil, protože zcela v rozporu se zákonem nezařadil obyvatele toho panelového domu mezi účastníky řízení a zároveň ignoroval požadavky na odstupy mezi domy. Pokud se to povolení nepodaří zvrátit, obyvatelé toho paneláku budou mít do konce života zastíněný a zacloněný výhled z oken. Pěkný web je hezká věc, ale tohle mi přijde jako důležitější parametr pro posuzování kvality práce nějakého úřadu.

Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK)

Jasně že souhlasím. Celkem odborníci hodnotili 120 úřadů a to už je silná konkurence. Přeskočil nás jenom Kolín, takže mu to příště vrátíme a vyhrajeme. Ocenění vnímám především jako důkaz toho, že úřad a jeho zaměstnanci vykonávají službu občanům dobře, nicméně vždy je co zlepšovat. Věřím, že příště už budeme první. 


Petr Židek (ODS)

Získání ceny je dobrá zpráva nejen pro úřad, ale hlavně pro obyvatele města a ty, kteří úřad navštěvují. Parametry soutěže jsou především kritéria, která zahrnují např. otevírací dobu, možnost objednání on-line, fungování webu města apod. Jde tedy o hodnocení kvality fungování úřadu ve styku s klientem. To, že se Liberec umístil na druhém místě, je především zásluhou všech zaměstnanců magistrátu města Liberec a těm za to patří dík.

Jaromír Baxa (Liberec otevřený lidem)

V anketě bylo hodnoceno v podstatě to, jestli má úřad otevřeno a jestli má na webu věci, které tam má mít. Což liberecký úřad dlouhé roky celkem splňuje, my z opozice na tom také máme svůj podíl. Prosadili jsme zveřejňování materiálů z rady města, uhájili přepisy jednání zastupitelstva, prosadili videozáznamy zastupitelstev, tlačili na zprůhlednění veřejných zakázek a podobně. Přívětivosti také pomůže nová možnost vyřizovat doklady a podávat žádosti online.

Na druhou stranu samotné zveřejňování informací, přátelská otevírací doba a digitalizace ještě nezaručují přívětivost úřadu, kde lidé vnímají, že úřad je tu pro ně. V tomto širším pohledu na přívětivost má liberecká radnice velké mezery, v podstatě jen kvůli pár lidem na důležitých místech v hierarchii úřadu. Například:

  1. Přívětivý úřad má být předvídatelný. Víte co a proč po Vás úřad chce, když vyřizujete složitější věci, jako třeba stavební povolení.
  2. Přívětivý úřad má řešit stížnosti a chrání občany: Např. v případech znečišťování životního prostředí.
  3. Přívětivý úřad dostojí smlouvám, ne jako to předvedla liberecká radnice k družstevníkům.
  4. Přívětivý úřad zapojuje veřejnost do rozhodování, takže když někde plánuje nějakou rekonstrukci, uzavírku nebo jednosměrky, tak se dopředu zeptá místních, co potřebují, a pak, jestli je návrh v pořádku.
  5. Přívětivý úřad je přátelský k zaměstnancům, takže netrpí šikanou, bossingem a mobbingem. Bohužel se u mne stížností na takové jednání sešlo za ty roky, co jsem v zastupitelstvu, mnohem víc, než bych sám chtěl. Nepodařilo se mi prosadit ani tak jednoduchou věc, jako školení vedoucích pracovníků o tom, co je a co není šikana na pracovišti a jak se s ní vypořádat.

Tyhle věci anketa Ministerstva vnitra nezohledňuje. Výsledné ocenění je hezké, ale neznamená, že není co zlepšovat. Je toho opravdu hodně.

Šárka Prachařová (ANO)

Samozřejmě chceme všichni, aby náš úřad byl přívětivý, aby rozhodování bylo co možná nejrychlejší a úředníci milí a vstřícní. K samotné udělené ceně se vyjadřovat nechci, byla bych ráda, aby se neusnulo na vavřínech, protože je stále co vylepšovat.  My se vynasnažíme, aby lidé mohli čekat na více lavičkách v aule nového magistrátu, aby KAM dával svá vyjádření alespoň v 30-ti denní lhůtě, aby  uzavírky  trvaly jen po nezbytně nutnou dobu. A to budeme dělat i bez ceny za vstřícný úřad, která je určitě motivační, ale nepostihuje v kritériích všechny parametry vstřícného úřadu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky politická korida, korida, Liberec, úřad, magistrát, přívětivý úřad, anketa, ministerstvo vnitra, Syner, Jaroslav Zámečník, Jaromír Baxa, ODS, ANO 2011, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

Přívětivost podle uvedené otevírací doby :-D. Jo, je přívětivý. Přívětivě můžeme čumákovat na video ze zastupitelstva na Facebooku. Reagovat už ovšem nesmíme. A nedejbože negativně. A tak jsem dostal ban, když jsem upozornil předsedu Zámečníka, že Káva a čaj je už rok Dům vína, že vypisovat projekt na prostříhání roští u sochy před ním je cool (mimochodem výsledek s bílými kamínky všude kolem a praskající podezdívkou SUPER), a že sledovat výstupy radaru po půl roce dává tuze velký smysl. A sorry vole, error, nebudu dávat lajky Jaňdourkově propagandě na FB stránkách Liberec v minulosti a současnosti. Ale že před Kaplankou a u Loose jsou pravidelně stříkačky, ve veřejných prostorách nejmenovaného aquaparku se konají sexuální dýchánky, na to nereaguje město, hygiena, nikdo. Čili ano, děkuju, že si na magistrátu můžu vyměnit občanku, zaplatit odpady, a jednou za rok zkontrolovat Gottwalda s Henleinem ve vitríně radnice (letošní průvodce mě o smyslu téhle kokotiny nepřesvědčil). Přívětivý zbytek nedává smysl. Nedejbože na stavením úřadě s KAMarády.

Sobota, 17. září 2022, 09:58Odpovědět

POLITICKÁ KORIDA: Je liberecký magistrát přívětivý?  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.