Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Demonstrovalo se také v Liberci, před kulturák přišly stovky lidí

Po celém Česku včetně Liberce dnes protestovala část veřejnosti proti vládě. Pořadatelé z uskupení Česká republika na 1. místě požadují demisi pětikoaličního kabinetu a obrat politického směřování země. Několik stovek lidí zamířilo na prostranství před libereckým kulturním domem.

„Chceme o 180 stupňů otočit politický směr v naší zemi. Této změny chceme dosáhnout nenásilnou cestou,“ uvedl organizátor Jiří Havel. Podle druhého z pořadatelů Ladislava Vrábela by měla vláda podat demisi, vypsat by se měly nové volby a řízení země by měli převzít "pronárodní odborníci". Prvním z řečníků byl děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze Miroslav Ševčík.

Akce v Praze začala krátce po 14. hodině českou hymnou. Zazpíval ji zpěvák Tomáš Ortel, původním jménem Tomáš Hnídek. Pořadatelé měli zpočátku drobnější technické problémy s přenosem dění z Václavského náměstí do dalších měst. 

„Přišla jsem proti panu Fialovi, proti drahotě, proti všemu, co se tady děje. To je komedie, co se tady v Čechách děje. Celá Evropská unie, ať jde někam do háje. Hlavně, aby se pak ukrajinskej premiér Fiala staral o český lidi a ne o ukrajinský obyvatelstvo. Je potřeba mír, za chvíli tu bude válka. Když to sem všechno potáhne, tak my budeme první na řadě,“ řekla Pražské Drbně jedna z účastnic demonstrace.

Lidé protestovali také v dalších českých městech, mimo jiné v Plzni, Brně či Českých Budějovicích. Sešli se také v Liberci. Tam se celý program promítal před kulturním domem, kde se protestující potkali okolo 14. hodiny. Lidé mohli také podepsat petici za vypsání předčasných parlamentních voleb. Účastníci si s sebou přinesli národní vlajky a transparenty proti vládě. Na nich byla třeba hesla „Demise vlády fialového hnusu" nebo „Stop podpoře fašistické chuntě na Ukrajině". Kromě toho také skandovali nejrůznější hesla jako „Zloději!" nebo „Demisi!"

Organizátoři sami sebe označují za politicky nezařazené občany. Mezi své požadavky řadí mimo jiné uzavření smluv na plyn přímo s Ruskem, vystoupení z NATO, EU, OSN a Světové zdravotnické organizace, dobrovolnost očkování či "ukončení plánovaného ředění národa" ukrajinskými uprchlíky. Mezi dalšími požadavky je potravinová soběstačnost či "osvobození" tuzemského průmyslu od "závislosti" na zahraničních společnostech.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lenka Rodrová Čermáková

Štítky demonstrace, Česko, Liberec, vláda, Tomáš Ortel, Evropská unie, Petr Fiala, Praha, Jiří Havel, Miroslav Ševčík, Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

A tím to skončilo. Když idiot pozve na demonstraci Ortel, tak vám klidné jediný článek na Seznamu může nadávat do fašistů. Jsme v hajzlu a tomuhle národu idiotů a následující bezpohlavní generaci to patří.

Čtvrtek, 29. září 2022, 08:14Odpovědět

Jan Mayer

Chudáci bez mozku

Středa, 28. září 2022, 19:01Odpovědět

Demonstrovalo se také v Liberci, před kulturák přišly stovky lidí  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.