Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hádky, překřikování i menší strkanice. Návštěva Andreje Babiše v Liberci i Jablonci vyvolala emoce

, aktualizováno 20. ledna 2023, 17:56

Prezidentský kandidát Andrej Babiš přijel do Liberce a Jablonce nad Nisou. A lidé na něj museli v městě pod Ještědem čekat. Už ráno měl asi čtyřicet minut zpoždění u nádraží, další hodinu pak na Soukenném náměstí. V obou případech na něj čekaly tábory příznivců a odpůrců, kteří se mnohdy střetly ve vypjatých hádkách a menších strkanicích.

Babiš měl k nádraží dorazit už v 8:30, nakonec ale přišel o čtyřicet minut později. Podle novinářky Michaely Rambouskové ze Seznam zpráv celou dobu seděl v nedaleké kavárně. Mezi občany Liberce tak přišel s výrazným zpožděním.

A na místě na něj čekali kromě příznivců i odpůrci s transparenty, kteří dávali hlasitě najevo, co si o Andreji Babišovi myslí. „Pavel na hrad! a Babiše do koše!“ znělo nejčastější skandování. S příznivci pak Babiš prohodil několik slov a dlouho se s nimi fotil, rozdával autogramy. Do toho skandovali hesla proti němu jeho odpůrci, znělo ostré hvízdání píšťalek. 

Babiš se za kontaktní kampaní přesunul na Soukenné náměstí, i tam na něj ale čekali odpůrci. „Nechápu, proč sem lezete, tohle je setkání pro příznivce pana Babiše. Jděte pryč, jděte pryč," zlobila se seniorka z tábora podporovatelů Babiše na lidi s transtapenty, kteří vyjadřovali s jejím favoritem nesouhlas. 

"Babiš na hrad, Babiš na hrad," přidal se dav z jedné strany kolejí v dolním centru Liberce a na opačné straně je začala překřikovat druhá polovina přítomných: "Pavel na hrad, Pavel na hrad." 

Andrej Babiš v Liberci

Pátek, 20. ledna 2023, 12:14

Andrej Babiš v Liberci
Andrej Babiš v Liberci

Atmosféra byla při čekání na příchod kandidáta chvílemi napjatá, někteří vyzývali druhé ke smíření, vesměs ale na sebe obě skupiny pokřikovaly hesla s tím, kdo koho překřičí. V malých hloučcích se pak lidé snažli vysvětlovat důvody proč volit toho nebo onoho kandidáta. 

Přijeli i lidé z okolních měst a obcí, aby vyjádřili svůj názor. „Já přijela z Chrastavy a důvodem je, že naše společnost potřebuje nějakým způsobem sblížit a dát dohromady, a to nedovede babiš, ale Pavel, kterého podporuji a budu volit," vysvětlila jedna z účastnic.

Také po příchodu Babiše na náměstí byla atmosféra zjitřená. Oba tábory se shlukly kolem prezidentského kandidáta, docházelo k drobným strkanicím a ostrým výměnám názorů. Když se jeden z podporovatelů protikandidáta přímo Babiše zeptal na Pavlovu návštěvu Ostravy, hned několik příznivců expremiéra muže začalo ostře odhánět.

Po poledni Babiš odjel tramvají do Jablonce. Také v Jablonci nad Nisou na prezidentského kandidáta Andreje Babiše čekaly desítky příznivců a odpůrců, hlasitější jsou kritici. Obdobná byla předtím situace v Liberci, kde hocelé dopoledne lidé z obou názorových táborů provázeli, vzájemně si nadávali, osočovali se, překřikovali, ale kromě drobných strkanic v davu k fyzickým konfliktům situace nedospěla. V obou městech vyhrál první kolo prezidentské volby Petr Pavel. Po příjezdu do Jablonce, kam Babiš přijel z LIberce tramvají a autobusem, se zastavil ve vinotéce pro svařené víno. Poté zamířil přes ulici do hotelu Central a objednal si jídlo.

Při přesunu na náměstí za svými podporovateli ale musel předseda ANO zůstat stát v ulici, která do něj ústí. Početná skupina jeho hlasitých odpůrců mu na náměstí zablokovala vstup, někteří mají transparenty například s textem: Nechci se dalších pět let stydět za prezidenta. Policie zatím nezasahuje, žádné potyčky na místě dosud nevznikly.

Liberec a Jablonec si vybral záměrně. V obou městech totiž vyhrál jeho konkurent Petr Pavel. V Liberci vyhrál Pavel o deset procent, v Jablonci o 6,5.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec, Blanka Freiwilligová

Štítky Andrej Babiš, Liberec, Petr Pavel, Jablonec, kandidát na prezidenta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Volek

Pravda, pravda, ten zákeřnej uherskej šmelinář je uhohej až na kost, stejně jako jeho štvavá populistická sekta jednoho muže, kterou založil, vlastní a řídí, vrať se tam odkud jsi přišel a k nám už nelez.

Sobota, 21. ledna 2023, 16:38Odpovědět

Jiří Volek

Když každou chvíli využíváš svoje právo svobodně se shromažďovat, svobodně se vyjadřovat...
Aby jsi poukázal na diktaturu a cenzuru, které tady od roku 1989 vládnou…

Sobota, 21. ledna 2023, 16:35Odpovědět

Libor Burian

21.1.23 na U radiu 3 minuty Martina Kociánová o nové totalitě vládnoucí mafie válečnických trpaslíků, viru, vládních dezinformátorů kteří tlačí pávka. Třicet let viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, písně Karel Kryl Demokracie, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Klus Pánubohu do oken, Mám jednu ruku dlouhou, Sami, Nightwork píseň pro obyvatele města Prahy.. filmy Kmotr Mrázek, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazi, Ivánku kamaráde můžeš mluvit, Někdo to rád horké, vše o mafii....

Sobota, 21. ledna 2023, 11:44Odpovědět

Antonín Kania

....A JINAK, VOLÍM PANA BABIŠE....NÉÉ, LAMPASY !!

Pátek, 20. ledna 2023, 14:38Odpovědět

Antonín Kania

....REDAKTOŘI DRBNY ....VY UŽ JSTE STEJNÍ, JAKO OSTATNÍ REDAKTORŠTÍ SEDMILHÁŘI !!!

Pátek, 20. ledna 2023, 14:37Odpovědět

Tasmansky Czert

Babiš mezi svejma - na Fügnerce se mu tam povaluje stádo nepracujících slováků..

Pátek, 20. ledna 2023, 12:03Odpovědět

Hádky, překřikování i menší strkanice. Návštěva Andreje Babiše v Liberci i Jablonci vyvolala emoce  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.