Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hrádek převede projekt domova seniorů na kraj. Rozdílný přístup, vadí opozici v Liberci

Krajští zastupitelé už v prosinci schválili převod projektu domova pro seniory, který má vyrůst v Hrádku nad Nisou, na Liberecký kraj. To se ale nelíbí liberecké opozici, která připomíná jiný převod, kdy kraj získal zoologickou a botanickou zahradu a Liberec zase domovy pro seniory na Františkově a Vratislavicích. Opozice tak kritizuje rozdílný přístup, kdy v jednom městě sociální službu převezme kraj a ve druhém městě je to přesně naopak.

„Při transakci zoo a botanické zahrady jsme mimo jiné napadaly i argumenty, že by mělo být snad nějak férové, aby za ně na oplátku město převzalo do své správy domovy pro seniory ve Františkově a Vratislavicích, včetně nákladů spojených s jejich provozem. Žádné jiné krajské domovy pro seniory na obce či města přitom v posledních letech převáděny nebyly,“ říká opoziční zastupitel Jindřich Felcman (Liberec otevřený lidem)

Podle něj tak nyní bude mít Hrádek oproti Liberci výhodu v tom, že provoz domova bude zajišťovat kraj. „Proč by vlastně měly mít menší obce oproti Liberci výhodu v tom, že jejich občané mohou využívat krajské domovy důchodců? Tento argument zjevně nefungoval a vůči Liberci byl zkrátka neférový,“ pokračuje Felcman.

Podle starosty Hrádku Josefa Horinky (Hrádek potřebuje změnu) ale byl převod projednán a schválen v krajských výborech a pro bylo i krajské zastupitelstvo. „Této transakci předcházela jednání v různých výborech a byla schválená. Není to tak, že kraj platí dům seniorů v Hrádku,“ řekl na krajském zastupitelstvu.

Podle něj je celý projekt připravený a jsou na něj vyjednány i dotace. „Hrádek nad Nisou z celkových nákladů 250 milionů plus vybavení přináší 194 milionů na různých dotacích, které i malé město jako je Hrádek, dokázalo zajistit,“ dodal.

Vizualizace domovu pro seniory v Hrádku.

Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro LK) je každý podobný projekt důležitý. „Všichni asi zaregistrovali, že především v pobytových sociálních službách je počet lůžek v Libereckém kraji nedostatečný. Tohle je jedna z cest, že kraj chce vedle vlastních zařízení podporovat i rozvoj zařízení, které provozují soukromé subjekty nebo neziskové organizace,“ řekl k projektu domova seniorů v Hrádku s kapacitou čtyřiceti lůžek dělených na základní domov a domov se zvláštním režimem pro seniory trpící Alzheimerovou chorobou.

Půta reagoval i na argument liberecké opozice, proč mají některá města možnost využívat krajská zařízení a Liberec ne. „Běžnému klientovi je jedno, jestli je to příspěvkovka, která patří kraji, městu, nebo ji provozuje soukromá služba nebo nezisková organizace. Důležité je, aby byly zachovány standardy sociální péče. Pro nás je pak důležitá dohoda o spolufinancování jednotlivých nově zařizovaných služeb,“ dodal.

Také Horinka uvedl, že ve smlouvě s krajem se Hrádek jednoznačně zavazuje, že veškeré klienty z Hrádku, které zařízení bude mít, bude i platit. „Předpokládám, že pokud tam budou klienti z Liberce, pak to samé udělá i Liberec,“ uvedl.

Podle Půty není problém se na podobném projektu domluvit třeba právě i s Libercem. „Pokud by Liberec přišel s takto výjimečnou nabídkou, kterou bych popsal tak, že za 65 milionů dostaneme majetek za čtvrt miliardy, tak jsme připraveni s každou samosprávou, která kraji takovou nabídku dá, o ní jednat,“ dodal s tím, že budova bude postavena ve standardu pasiv plus, což znamená, že budova vyrobí více energie než ji sama spotřebuje.

Kraj ale podle hejtmana chce do budoucna nastavit základní síť sociálních služeb. „Aby bylo jasné, kdo je tím hlavním, kdo tu konkrétní službu financuje, z jakých zdrojů se má financovat a jaká míra spolufinancování by například měla být z veřejných rozpočtů, pokud obce v rámci komunitního plánování chtějí rozšíření sítě služeb,“ uzavřel.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Energy Benefit centre

Štítky hrádek, domov seniorů, hejtman, horinka, půta, felcman, liberec otevřený lidem, převod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jo tak tohle je ten Půtův soukromý projekt? Nastěhuj si je do Jubilejního kostela, debile.

Pondělí, 6. února 2023, 01:20Odpovědět

Hrádek převede projekt domova seniorů na kraj. Rozdílný přístup, vadí opozici v Liberci  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.