Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Demisi, demisi, křičeli lidé na Rakušana na debatě. Ale i tleskali nadšením

Debata bez cenzury ministra vnitra Víta Rakušana v českolipském Crystalu přilákala v pondělí 19. února v podvečer na dvě stovky návštěvníků. Po vstupu do sálu se ministr hned v úvodu dočkal pískotu píšťalek od jeho odpůrců, ale zakrátko, po prvním dotazu, sklidil i bouřlivý potlesk.

Čtvrtá debata v pořadí, při níž objíždí Rakušan vybraná města, se nesla více méně v rušné atmosféře. Diskutovalo se o důchodech, platech politiků, ale i možnosti přijetí eura, zákonu omezujícím držení zbraní, ale i o stíhaných politicích či dezinformační scéně, jejíž zástupci se z davu často v průběhu debaty ozývali.

Debatu otevřelo téma migrace a ukrajinských uprchlíků, kdy někteří lidé pokřikovali na ministra: „Berou nám práci.“ Oponoval tím, že ale stále chybí na trhu pracovní síly a mnozí z nich pracují za méně, než by pracovali doma. Poukazoval na to, že 16 miliard korun bylo vyplaceno na jejich podporu, ale jenom tím, že 122 tisíc uprchlíků u nás pracuje, už odvedli do systému cca 18 miliard Kč.

Českolipan Eduard Orság otevřel téma valorizace důchodů a vyčetl ministrovi, že politici nezapomněli na sebe, přidali si a důchodci ostrouhali.

Valorizace důchodů se nezastavila, ale zpomalila. Poprvé dosáhl důchod v ČR 50 % průměrné mzdy. Na rozdíl od ostatních měli inflační nárůst kompenzovaný nejlépe. Penze nadále rostou a pouze se tempo valorizace zpomalilo,“ oponoval ministr. Dočkal se ale odporu: „Kecy,“ pokřikovali lidé. „Měli byste dostat stejné platy, jako máme my tady,“ volá paní z davu.

Rakušan sdělil, že by politici podle něj neměli o svých platech rozhodovat sami. „V tom se s vámi shodnu. Ale poukazovat na to, že čeští politici jsou těmi, kteří důchodcům něco vzali, není na místě. Důchodcům se nic nevzalo,“ zdůraznil.

Odpověď to nebyla zrovna vhodná, v momentě, kdy jste si zvyšovali platy, vaše garnitura, váš slepenec. Mě nejde o těch pár stovek. Já jsem v pohodě, mám český a německý důchod. Ale lidi, kteří pracovali celý život a mají důchod 15 tisíc, to je k smíchu,“ uzavřel téma divák.  “A k pláči,“ dodali jiní.

Slovo si vzali i zástupci mladší generace a debata o důchodech se ještě prohloubila a prolínala se průběžně celou debatou, podle toho, kdo z návštěvníků se zrovna dostal ke slovu.

Lidé vyčítali ministru také směrem k vládě, že nemají žádné téma a jen jedno téma Babiš a druhé Rusko. „Nastoupili jste tam jen proto, abyste zlikvidovali Babiše a nakradli si,“ mínil jeden z diváků, někteří mu tleskali, jiní pískali.

Kritiku vyslovili směrem k premiéru Petru Fialovi, ministru zdravotnictví Válkovi i třeba bývalé kandidátce na prezidentku Danuši Nerudové. Jeden diskutér je nazval odpadem, což Rakušana rozhořčilo a vytkl diskutérům, že nazývat kohokoli odpadem, je mimo. „Demisi, demisi,“ skandovala chvilku část sálu vzápětí na to.

Okolo vlády se točily i jiné dotazy. Někteří ji chválili za to, že je Česká republika členem EU, NATO a nebojí se označit Rusko za agresora, jiní zase tvrdili opak.

Po několika věcných dotazech Romana Nováka na změny v evidenci zbraní či na zavedení eura místo české měny, si vzali slova zástupci tzv. „Čechoslováků“. Jejich vystoupení nakonec takřka vypískali přítomní diváci, kteří aby zastavili jejich řečnění i bučeli nebo bouchali do stolů. Zejména poté, co jeden z vystupujících začal ministra a vládu obviňovat z vlastizrady, vyhrožovat mu veřejnými soudy lidu a tvrdit, že jsou v sále převlečení estébáci.

Výsledkem nesouhlasu většiny sálu byl naštvaný odchod řady nespokojenců. „Tady jsou samý dementi a vlastizrádci,“ pronášeli cestou ze sálu zhrzení diskutéři.

Na přetřes přišla i obvyklá témata. Například se lidé zajímali o ministrův názor na stíhání politiků, tedy i těch od Starostů a poptávali se i na dlouhodobé stíhání libereckého hejtmana Martina Půty. Ten rovněž poslouchal v sále a reagoval. Rakušan přitom poukázal zejména na soudní průtahy v případů Půty. Ale například hovořil i o kauze Dozimetr, v níž byl obviněn jeden z bývalých členů hnutí STAN.

Mluvilo se o reorganizaci České pošty, školství, ale i dezinformacích. Lidé se ptali i na Rakušanův názor na dnešní demonstraci zemědělců. „Podle mého je v demokratické společnosti normální demonstrovat, a i klidně přijet traktory. Ale bohužel dnes byli ti, co přijeli, zneužiti k politické demonstraci, a i mnozí to i zklamaně řekli do médií,“ konstatoval Rakušan.    

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky rakušan, ministr, debata, bez cenzury, česká lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Demisi, demisi, křičeli lidé na Rakušana na debatě. Ale i tleskali nadšením  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.