Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Do Evropského parlamentu kandiduje 16 lidí z Libereckého kraje

Několik libereckých a jabloneckých zastupitelů, šéf strážníků, ředitel zoologické zahrady i bývalý hejtman. Na kandidátkách do evropských voleb se napříč volebním spektrem objevuje i šestnáct kandidátů z různých koutů Libereckého kraje. Volby do Evropského parlamentu jsou už za týden, k volebním urnám půjdeme 7. a 8. června.

Kandidáti do Evropského parlamentu z Libereckého kraje

Klub angažovanýc nestraníků – Glancová Klára, účetní, Liberec (23.)

SPD a Trikolora – Michal Švarc, ředitel MP, Jablonec n. N. (22.)

Přísaha a Motoristé – Jana Kociánová, pracovnice v kultuře, Jablonec n. N. (14.)

Česká republika na 1. místě! – Ilona Prousková, důchodkyně, Tanvald (21.)

Strana Zelených – Jaromír Baxa, ekonom, vědec, učitel – Liberec (8.), Lenka Opočenská, náměstkyně primátora, Jablonec n. N. (19.)

ČSSD + Domov + Směr – Stanislav Eichler, bývalý hejtman, Český Dub (3.)

Ano 2011 – Petr Romajzl, projektový manažer, Chrastava (15.), Milan Kouřil, obchodní zástupce, Jablonec n. N. (19.)

SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) – Daniela Finkousová, studentka, Turnov – nominace za ODS (20.)

Starostové a osobnosti pro Evropu – Jan Farský, právník, bývalý starosta Semil (2.), David Nejedlo, ředitel Zoo Liberec (14.), Jan Marek, projektový manažer, Liberec (24.)

Česká pirátská strana – Jan Slanina, zastupitel, pracovník v onkologickém výzkumu, Liberec (27.)

Levice – Petr Vokatý, OSVČ, Bedřichov (11.), Jan Široký, jednatel, Liberec (24.)

Na kandidátkách politických stran a hnutí lze najít nejčastěji jména z Liberecka a Jablonecka. Většina z nich se však objevuje spíše ve druhé polovině kandidátky, a tak není příliš velká pravděpodobnost, že se do Europarlamentu dostanou. Česká republika má v Evropském parlamentu 21 křesel, tedy lidé v nadcházejících volbách rozhodnou o stejném počtu nových europoslanců.

Z čelních pozic kandidátek má z našeho regionu nejblíž do Evropského parlamentu Jan Farský, bývalý poslanec a někdejší starosta Semil Jan Farský, který je na kandidátce Starostové a osobnosti pro Evropu na druhé pozici. Hnutí má podle svého vyjádření ambici získat čtyři mandáty.  

Vysoko na kandidátní listině do Evropských voleb je také bývalý hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler, který jako trojka kandiduje za uskupení ČSSD + Domov + Směr. Lídrem strany je někdejší premiér Jiří Paroubek.

Osmičkou za Stranu Zelených je pak liberecký zastupitel a pedagog Jaromír Baxa, kdy kandidátku vede Johanna Nejedlová, zakladatelka organizace Konsent, obhájkyně ženských práv a komentátorka.

Ostatní z kandidátů z našeho regionu se objevují ve druhých polovinách listin.

Seznámit se s jednotlivými kandidáty i stranami mohou lidé například prostřednictvím projektu Programy do voleb, který již šest let realizuje předseda stejnojmenného spolku Štěpán Ryšavý z Turnova. Tvorbě webových stránek a projektu se věnuje ve svém volném čase. Volební programy, medailonky stran a kandidátů, srovnání podle témat nebo volební kalkulačku s komentářem od stran k jednotlivým otázkám najdou lidé na webových stránkách projektu Programy do voleb k eurovolbám na adrese eu2024.programydovoleb.cz

Zájemci si na webu mohou přečíst a porovnat hned 25 volebních programů. Ať jde o ty nejdelší, které letos připravili Starostové nebo Zelení, u kterých by čtenáři potřebovali takřka 45 minut na přečtení, až po ty nejkratší, jejichž čtení zabere sotva pár sekund,“ popisuje autor projektu.

Na webových stránkách jsou také základní informace o volbách samotných – kdy a jak probíhají, jak správně postupovat, do kdy lze žádat o voličský průkaz osobně a do kdy datovou schránkou, nebo že v eurovolbách lze využít až dva preferenční hlasy. Nechybí ani znalostní kvíz.

Přehled kandidujících uskupení a jmenné seznamy kandidátů najdou lidé tradičně i na stránkách Českého statistického úřadu volby.cz, kde mohou také sledovat průběh sčítání a výsledky.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky volby, evropský parlament, Evropská unie, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Pešek

„k volebním urnám půjdeme 7. a 8. dubna“ k volbám raději v červnu

Pátek, 31. května 2024, 17:23Odpovědět

Do Evropského parlamentu kandiduje 16 lidí z Libereckého kraje  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.