Počasí dnes27 °C, zítra19 °C
Pátek 21. června 2024  |  Svátek má Alois
Bez reklam

Volby do Evropského parlamentu v Libereckém kraji: Největší účast, třetí vítězství v řadě pro ANO

Volby do Evropského parlamentu v Libereckém kraji se obešly bez překvapení. Potřetí v řadě hnutí zvítězilo ANO se ziskem 26,72 procenta hlasů a získalo tak ještě o čtyři procenta hlasů více, než při minulých evropských volbách. Druhé místo má vládní koalice Spolu a třetí koalice rovněž vládních Starostů. K urnám přišlo rekordních 36,28 procenta voličů. Ve volbách pak ze šestnácti kandidátů z Libereckého kraje uspěl pouze jediný - Jan Farský ze Starostů.

Koalice Spolu získala jako druhá 17,92 procenta hlasů, pro třetí Starosty hlasovalo 12,74 procenta zúčastněných voličů. Čtvrtá skončila v Libereckém kraji koalice hnutí Přísaha se stranou Motoristé sobě, této koalici dalo hlas 11,39 procenta voličů. Nad pětiprocentní hranici se dostala koalice Stačilo! v čele s KSČM, která získala 8,66 procenta hlasů, pro koalici opozičního hnutí SPD s neparlamentní Trikolorou hlasovalo v kraji 6,27 procenta zúčastněných voličů a 5,42 procenta hlasů dostali Piráti.

ANO před vládní koalicí Spolu zvítězilo ve všech okresech Libereckého kraje. Nejvyšší volební účast byla v okrese Semily, kde přišlo k volbám 40,18 procenta zapsaných voličů. Na opačném konci žebříčku je v kraji Českolipsko s účastí 32,27 procenta. Na Liberecku hlasovalo 37,08 procenta voličů a na sousedním Jablonecku 36,65 procenta.

Ve volbách kandidovalo za Liberecký kraj šestnáct lidí. Z nich uspěl jediný - Jan Farský, bývalý starosta Semil, který uspěl na kandidátce Starostů.

Je rozhodnuto. Volby do Evropského parlamentu v Česku vyhrálo hnutí ANO před koalicí ODS, KDU-ČSL a TOP 09, následují Přísaha s Motoristy, Stačilo!, STAN, Piráti a SPD s Trikolorou. Volební účast se letos vyšplhala do rekordní výše, když...

Před pěti lety vyhrálo evropské volby v Libereckém kraji hnutí ANO, když získalo 22,4 procenta hlasů. Na druhém místě tehdy skončili Piráti, pro něž hlasovalo 14,92 procenta voličů, třetí koalice STAN a TOP 09 získala 13,93 procenta. Čtvrtou ODS volilo 13,77 procenta zapsaných voličů, za ní skončila SPD s 10,52 procenta. Pětiprocentní hranici překročili v kraji v roce 2019 ještě komunisté s 5,55 procenta. Do hlasování se tehdy v kraji zapojilo 28,31 procenta voličů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, EU, volby, parlament, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Volby do Evropského parlamentu v Libereckém kraji: Největší účast, třetí vítězství v řadě pro ANO  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.