Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 22. června 2024  |  Svátek má Pavla
Bez reklam

Kdo bude Liberecký kraj hájit v europarlamentu? Uspěl pouze Jan Farský

Celkem šestnáct kandidátů z Libereckého kraje bylo na kandidátkách jednotlivých stran a hnutí. Reálnou šanci uspět a dostat se do Evropského parlamentu ale měl vlastně pouze jediný. A Jan Farský, dvojka na kandidátce Starostů a bývalý starosta Semil, nakonec opravdu uspěl.

Jan Farský sice uspěl, doufal ale v lepší výsledek. „Hlásil jsem se ke dvoucifernému výsledku, ten se nakonec naplnit nepodařilo. Líto mi to je hlavně lidem, kteří se tam nedostali, byli by skvělými europoslanci,“ řekl Jan Farský na tiskové konferenci Starostů po oznámení výsledků.

Podle něj ale ani s nižším výsledkem práce nekončí. „Máme partu, která bude fungovat dál a do všech regionů dál dojíždět,“ dodal.

Volby do Evropského parlamentu v Libereckém kraji: Největší účast, třetí vítězství v řadě pro ANO

Volby do Evropského parlamentu v Libereckém kraji se obešly bez překvapení. Potřetí v řadě hnutí zvítězilo ANO se ziskem 26,72 procenta hlasů a získalo tak ještě o čtyři procenta hlasů více, než při minulých evropských volbách. Druhé místo má...

Kampaň pro něj byla velkou zkušeností. „Podporovali jsme možnost kroužkování i osobních kapaní a nikdy to nepřerostlo k tomu, aby šli kandidáti proti sobě. Nikdy to nepřerostlo to, v čem je on sám nejlepším, a ne že by se vyhranil proti někomu jinému na kandidátce," dodal.

A s čím chce do europarlamentu jít? „Rozhodující v příštích letech je bezpečnost a obranyschopnost Evropy, to je téma skutečně zásadní. Určitě neopustíme ani téma životního prostředí a chceme vyzdvihovat i téma regionů, protože Evropa je územím regionů. Je potřeba vidět, že ne všude se daří stejně dobře. Tam je hodně práce, kterou je potřeba odvést," uvedl.

Do Evropského parlamentu kandiduje 16 lidí z Libereckého kraje

Několik libereckých a jabloneckých zastupitelů, šéf strážníků, ředitel zoologické zahrady i bývalý hejtman. Na kandidátkách do evropských voleb se napříč volebním spektrem objevuje i šestnáct kandidátů z různých koutů Libereckého kraje. Volby do...

Vrátil se také ke kampani, a to především k jejímu závěru který byl hodně diskutovaný. Mnoho lidí Starosty kritizovalo, že se soustředilo na konkurenta Filipa Turka z Přísahy a Motoristů. „Jsem moc rád, že jsme v našem hnutí našli odvahu říct to, co museli všichni vidět, a to že Přísaha a Motoristé jdou nahoru. Viděli jsme to v průzkumech i na sociálních sítích. My jsme to demaskovali, ale zůstali jsme v tom tak trochu sami. Řekli jsme, kdo to je, jakou má minulost a co od něj očekávat. Kdybych se měl rozhodovat, udělám to stejně. Mohli jsme to ale udělat dříve, to je jediné, co bych doplnil,“ uvedl.

Ostatní kandidáti z Libereckého kraje moc šanci na zvolení neměli. Ve vítězné ANO byl Petr Rozmajzl na 15. místě a Milan Kouřil na 19., ani jeden ale neuspěl. Většina kandidátů pak byla až ve třetí desítce kandidátek. Na osmém místě u Zelených byl liberecký zastupitel Jaromír Baxa, jeho strana ale nakonec nezískala ani dvě procenta. Trojkou koalice ČSSD+Domov+Směr byl bývalý hejtman kraje Stanislav Eichler, jeho kandidátka ale v kraji získala pouhých 272 hlasů. Na kandidátce SPOLU pak byla studentka Daniela Finkousová, ani ona ale z dvacátého místa moc šancí neměla.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook/Jan Farský

Štítky volby, evropský parlament, liberecký kraj, farský, starostové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kdo bude Liberecký kraj hájit v europarlamentu? Uspěl pouze Jan Farský  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.