Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

V Libereckém kraji kandidují dvě koalice s názvem Spolu. Rozhodne soud

Ohledně kandidátek podaných pro zářijové krajské volby dojde na soud. V Libereckém kraji totiž kandidují dvě kandidátky Spolu – SPOLU pro Liberecký kraj a SPOLU PRO Liberecký kraj, což si ta složená z ODS, TOP 09 a Lidovců nechce nechat líbit. Obrací se proto na soud, zda je možné, aby dvě kandidátky s prakticky stejným názvem mohou kandidovat v jedněch volbách.

Nejdříve si název SPOLU pro Liberecký kraj zaregistrovala kandidátka ODS, TOP 09 a Lidovců. Poté si název SPOLU PRO Liberecký kraj zaregistrovali Svobodní a Soukromníci. Podle vedoucí krajského oddělení voleb Pavlíny Kroupové nebyl zákonný důvod registraci odmítnout, protože název Spolu není registrovaný jako název strany. Rozhodnout tak bude muset soud.

„V souvislosti s tím jsme navrhli, aby došlo ke změně názvu koalice, nebo aby krajský úřad nezaregistroval uskupení jehož název je takřka totožný se zavedeným názvem koalice SPOLU. Úřad tomuto návrh nevyhověl, a proto se koalice SPOLU obrátí na příslušný krajský soud,” vysvětlil Vladimír Kordač, volební zmocněnec koalice Spolu, která funguje i na vládní úrovni.

Podle lídra koalice Edvarda Kožušníka (ODS) mohou totožné názvy voliče mást. „Pokud si Svobodní a Soukromníci vybrali tento název cítíme jako povinnost nabídnout jejich voličům neméně kvalitní program, protože řada z nich bude možná omylem volit nás. A není se čemu divit, naše koalice má výrazně větší šanci překonat hranici pěti procent,” doplnil.

Jeho kandidátka podle něj má některé podobné body, například možnost platby kryptoměnami v hromadné dopravě nebo otevřenější přístup k živnostníkům. „Naše programové týmy nyní vybírají z programu body, které budou rezonovat se zájmy voličů Svobodných a Soukromníků. A myslím, že tam takové průniky najdeme,“ uvedl.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky volby, liberecký kraj, koalice, spolu, soud

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji kandidují dvě koalice s názvem Spolu. Rozhodne soud  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.