Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Květa Vinklátová: Liberecký kraj je perla severu, o kterou se musíme starat

PR článek

Má za sebou úspěšný Týden Křišťálového údolí, ale také 8 let péče o kulturu a cestovní ruch v Libereckém kraji. Nyní náměstkyně hejtmana Květa Vinklátová opět kandiduje v krajských volbách. Zeptali jsme se jí proto na pár otázek o její dosavadní práci i plánech pro další roky.

Na konci srpna se znovu uskutečnil Týden Křišťálového údolí. Jak jej hodnotíte?
Je to vždy výjimečný čas v roce, kdy se sklářské umění celého kraje sejde v Liberci. Je tu k vidění špičkové sklo, ale i to k běžnému užití. Nemohu opomenout také bižuterii a šperkařskou práci. Letos bylo významným nositelem kamenářství a družstvo Granát ve spolupráci s Muzeem Českého ráje a naší uměleckou střední školou v Turnově. Opět proběhla řada výstav, přehlídek a lidé mohli dokonce jezdit i křišťálovou tramvají. Radost pak mám z různých dílen, kde si návštěvníci, včetně dětí, mohou sami výrobu skla vyzkoušet.

V jaké kondici je nyní sklářský průmysl v Libereckém kraji?
Skláři jsou po staletí zvyklí na vlny propadů i lepší časy. V posledních letech ale přišel covid, válka na Ukrajině a zdražování energií – tři rány v neprospěch sklářství. Zatím ale naštěstí nepřišla vlna krachů firem. Věci se postupně zlepšují, lidé opět oceňují kvalitu našeho skla a hlavně originalitu. Každý se ale musí naučit dávat o sobě vědět. My pomáháme právě projektem Křišťálové údolí, který prezentuje naše sklářství a šperkařství doma i v zahraničí. Těchto výjimečných oborů a lidí, kteří v nich pracují, si velmi vážíme. Pro zachování této typické tradice našeho regionu musíme udělat vše, co můžeme.

O krajskou kulturu a cestovní ruch se staráte už osmým rokem. Co se vám za tu dobu povedlo?
Liberecký kraj je taková perla severu s úžasným dědictvím a šikovnými lidmi. O to vše se musíme starat a dělám to ráda. Zrekonstruovali jsme Severočeské muzeum v Liberci nebo Muzeum Českého ráje v Turnově. Podporujeme různé kulturní akce a festivaly jako Lípa Musica nebo Anifilm. Zaměřili jsme se na podporu obnovy památek a v kraji je to výrazně znát. Je toho mnohem více, nic z toho by ale nebylo možné bez zmíněných aktivních lidí, které najdeme napříč krajem. Oni zvládají úžasné věci, já se snažím, aby jim kraj byl oporou.

Nyní vás čekají krajské volby – s jakými plány se chystáte oslovit voliče?
Několik věcí je rozpracovaných, ty bych chtěla dokončit. Například připravujeme pro krajská muzea nový depozitář v Českém Dubu. Od Liberce jsme převzali botanickou a zoologickou zahradu. Právě v zoo už běží práce na zásadní obnově současného areálu a jeho rozšíření. V Lidových sadech nedávno začala rozsáhlá rekonstrukce, obyvatelé Liberce se tak mohou těšit na moderní kulturní stánek, který otevřeme na konci příštího roku.

Jaké jsou vaše plány s hotelem a vysílačem na Ještědu, o jehož koupi se nově opět diskutuje?
Budova na vrcholu Ještědu je symbolem kraje, a to nejenom pro turisty. Tato unikátní stavba by proto měla být ve veřejném majetku a jsem ráda, že jsme se současným majitelem, Českými radiokomunikacemi, otevřeli jednání. Pokud nám voliči dají důvěru vést kraj i po volbách, náš plán je jasný – koupit hotel a vysílač Ještěd a opravit jej do původní podoby. Pochopitelně záleží na tom, zda se domluvíme na přijatelných podmínkách koupě. Mým cílem je, aby se všichni mohli už za několik let svézt novou městskou lanovkou na opravený Ještěd v majetku kraje.

O hlasy voličů se budete opět ucházet na kandidátní listině Starostů pro Liberecký kraj. Jaký výsledek očekáváte?
To nebudu hádat, o výsledku rozhodnou pouze voliči. My jsme se v posledních letech snažili právě pro ně poctivě pracovat a naše výsledky vidět jsou. Nejde o plané sliby. Náš tým je dobře známý, je plný aktivních a úspěšných osobností, které umí projekty plánovat i dotahovat. Jsem ráda, že za Starosty pro Liberecký kraj mohu opět kandidovat. Kromě jiného totiž dalo právě toto hnutí prostor pro historicky největší podporu kultury.


Zadavatel/zpracovatel: Starostové pro Liberecký kraj

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky volby, liberecký kraj, starostové, vinklátová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Květa Vinklátová: Liberecký kraj je perla severu, o kterou se musíme starat  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.