Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

VOLBY 2024: V Libereckém kraji je sečteno přes devadesát pět procent hlasů. Vyhrají Starostové před ANO

, aktualizováno před 25 minutami

V Libereckém kraji už je sečteno přes devadesát pět procent hlasů do krajských voleb. Za dalším vítězstvím míří Starostové, i když tentokrát nebude tak výrazné. Druhé je ANO. Do zastupitelstva míří koalice SPOLU, další dvě uskupení se pohybují těsně kolem pěti procent.

Po sečtení více než devadesáti pěti procent hlasů se zatím potvrzují předvolební odhady, tedy že se o prvenství bude přetahovat ANO a Starostové. ANO po celou dobu sčítání vedlo, ale Starostové dotahovali. A po sečtení 80 procent hlasů se poprvé dostali do vedení, které nadále navyšují. Do zastupitelstva by se aktuálně dostala ještě koalice SPOLU pro Liberecký kraj (ODS, KDU-ČSL, TOP09). Koalice STAČILO a koalice SPD a Trikolora se pohybují těsně kolem pěti procent. Zhruba tři a půl procenta pak mají Piráti, kteří byli dosud v krajské vládě.

Volby v Libereckém kraji

Pátek, 20. září 2024, 21:08

Volby v Libereckém kraji
Volby v Libereckém kraji

V části Libereckého kraje probíhají také senátní volby. Po sečtení necelých devadesáti procent okrsků se do druhého kola rýsuje dvojice Milan Kroupa (ANO) a Lena Mlejnková (Starostové pro LK). „Pro mě je to výborný a moc děkuju voličům, že přišli. Děkuju jim za jejich hlasy, moc si toho vážím," okomentoval pro Drbnu Milan Kroupa. Do druhého kola jako soupeře očekával spíše Víta Němečka ze SPOLU. „Paní Mlejnková se svezla na vlně výsledků Starostů v celém kraji. Asi je to logický výsledek," doplnil. 

Šance pro druhé kolo zatím odhadovat nechtěl. „Záleží na tom, co chtějí lidi. Jestli chtějí změnu nebo pokračovat v tom, co tady je. Netroufám si odhadnout," řekl.

Zájem o krajské volby byl letos nižší než před čtyřmi lety. V Libereckém kraji se hodinu před uzavřením volebních místností účast pohybovala od 23 do 36 procent. Zájem o hlasování byl na většině míst nižší než při posledních krajských volbách, kdy podle ČSÚ byla v celém kraji přes 40 procent. Ve Višňové na Liberecku, kterou v kraji nejvíc zasáhly povodně, přišlo v největším okrsku do přesunuté volební místnosti přes 32 procent voličů.

Zástupci ANO sledovali průběžné výsledky v obchodním centru LBC

Zástupci ANO jako jednoho z favoritů voleb sledovali průběžné výsledky v obchodním centru LBC v centru města. „Nálada je fajn, protože v roce 2020 jsme měli nějakých 17,8 %, letos je vidět, že jsme přesáhli 30% hranici. Myslím si, že to odráží náladu v celé společnosti," řekla Drbně dvojka kandidátky a starostka České Lípy Jitka Volfová po šestnácté hodině.

„Jsem ráda, že hnutí ANO dokázalo, že umí pracovat i ve městech, protože ta práce ve městech a obcích se odráží v těch krajských volbách. Uvidíme, jak výsledky dopadnou, věřím, že pro nás dobře a budeme se moci podílet na krajské politice tak, aby se mohlo pomáhat všem obcím a městům bez rozdílu a nezapomínalo se na sebemenší obce a městečka v kraji. Veškeré resorty a segmenty by měly zasahovat a pokrývat celý kraj a nemělo by se zapomínat na nikoho," dodala.

Dosavadní hejtman Martin Půta (Starostové pro LK) obhajuje post hejtmana už potřetí. Výsledky sleduje ve volebním štábu Starostů v libereckých ve Vratislavicích, kam z domovského Hrádku vyrazil vlakem. „Volby jsou jediná chvíle, kdy po čtyřech letech zjistíte, jak vaši práci hodnotí lidé,“ uvedl hejtman.

O mandát v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu se v Libereckém kraji uchází 544 lidí, z toho 183 žen. Kandidátů je zhruba o pětinu méně než před čtyřmi lety, kdy voliči zastupitele vybírali z 669 kandidátů, z nichž 208 bylo žen. Menší výběr než letos měli voliči jen v roce 2008, kdy kandidovalo 536 lidí, z toho 177 žen. Naopak největší výběr byl o čtyři roky později - v roce 2012 kandidovalo do krajského zastupitelstva 762 lidí, z toho 232 žen.

V posledních krajských volbách v Libereckém kraji vybírali voliči ze 16 kandidátek, uspělo pět. Volby vyhráli Starostové pro Liberecký kraj v čele s Půtou. Byl tak prvním hejtmanem v kraji, který dokázal funkci dvakrát obhájit. Hlas dalo starostům 38,57 procenta voličů a získali 22 mandátů ze 45 v krajském zastupitelstvu. Druhé skončilo ANO, jež má deset křesel, Piráti a ODS získali po pěti. Do zastupitelstva se dostala ještě SPD, má tři zastupitele. Kraji vládne koalice Starostů, Pirátů a ODS, s většinou 32 hlasů. ANO a SPD zůstaly v opozici.

Ohodnoť článek

Foto Martina Petrášková

Štítky volby, liberecký kraj, výsledky, sčítání, ano, starostové, piráti, zelení, stačilo, přísaha, spd, trikolóra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: V Libereckém kraji je sečteno přes devadesát pět procent hlasů. Vyhrají Starostové před ANO  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.