Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Pondělí 23. září 2024  |  Svátek má Berta
Bez reklam

Podle lídra kandidátky Pirátů v Libereckém kraji Zbyňka Miklíka by strana měla odejít z vlády

Piráti by měli opustit vládu, myslí si lídr jejich kandidátky v Libereckém kraji a končící náměstek hejtmana Zbyněk Miklík. Upozornil ale, že jde o jeho osobní názor, v rámci krajské organizace se o tom bude teprve diskutovat, stejně jako o novém vedení Pirátů. Předsednictvo strany včetně vicepremiéra Ivana Bartoše v neděli pozdě večer oznámilo na stranickém internetovém fóru svou rezignaci, reagovalo tak na neúspěch v krajských volbách. O novém vedení by mělo být jasno 9. listopadu.

O tom, zda by měli Piráti zůstat ve vládě, nebo odejít, se podle Miklíka povede ještě velká debata. „Já bych z ní (vlády) odstoupil, pokud to půjde, protože myslím si, že jsme tím hodně ztratili, ztratili jsme naše voliče, nebyli jsme úplně čitelní. Neměli jsme zásadní témata, která by je přesvědčila, aby šli k volbám, a byli jsme málo slyšet. Celostátní politika nás také poškodila, a také asi problémy stavebního řízení," řekl Miklík. Odchod podle něj ale nebude jednoduchý, protože koaliční smlouvu Piráti podepsali společně s uskupením STAN (Starostové a nezávislí). „Musíme zvážit, co by to znamenalo," dodal.

Piráti o víkendu v krajských volbách propadli podobně jako v nedávných volbách do Evropského parlamentu. Zaznamenali největší propad ze všech stran a přišli o 96 krajských zastupitelů. Budou mít jen tři v Plzeňském kraj. Podle Miklíka byla rezignace vedení na místě, jen nabídnout funkce po takové prohře podle něj nestačí. „Teď nás čeká složité období, ale snad se z toho nějak probereme, poučíme a nějak to musíme celé přeskládat," poznamenal. Bude také podle něj třeba nalézt nová témata, protože aktuálně nemají Piráti voličům moc co nabídnout.

V Libereckém kraji vhodilo Pirátům lístek 4296 voličů a získali tak 3,78 procenta hlasů, před čtyřmi lety jich přitom v kraji dostali více než trojnásobek a s 9,86 procenta hlasů skončili třetí za Starosty pro Liberecký kraj a ANO. Poslední čtyři roky byli Piráti spolu se Starosty a ODS součástí vedení Libereckého kraje, teď končí. Výsledek v kraji patří k těm horším, menší podporu měli Piráti jen v Karlovarském, Ústeckém, Jihočeském a Pardubickém kraji a na jižní Moravě.

V evropských volbách získali Piráti v Libereckém kraji 5,42 procenta hlasů. „Pod těch pět procent jsem to fakt nečekal. Myslel jsem si, že to bude třeba sedm osm procent, ale pod pět procent je prohra," řekl Miklík k výsledku v Libereckém kraji. Strana tím podle něj ale nekončí. „My budeme samozřejmě dál pracovat pro lidi v obcích, kde jsme stále zastupitelé a děláme tam práci a budeme dělat dál, a budeme pokračovat a uvidíme v těch dalších letech. Věřím v nějaké úspěchy, určitě to nevzdáváme," dodal lídr liberecké krajské kandidátky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením Pirátů

Štítky ČR, Piráti, volby, personální, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podle lídra kandidátky Pirátů v Libereckém kraji Zbyňka Miklíka by strana měla odejít z vlády  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.