Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 3. října 2024  |  Svátek má Bohumil
Bez reklam

Starostové se SPOLU potvrdili dohodu. Koaliční smlouvu chtějí podepsat ještě v říjnu

Starostové pro Liberecký kraj a koalice SPOLU složená z ODS, TOP09 a KDU-ČSL oznámila dohodu o společném postupu. Co to znamená? Dvě uskupení se dohodla, že v příštích čtyřech letech povládnou Libereckému kraji, koaliční smlouvu by jejich zástupci rádi podepsali ještě v říjnu. V zastupitelstvu budou mít 25 křesel ze 45. Situace se ale ještě může změnit, pokud koalice Stačilo! podá žalobu na přepočet voleb. Nyní běží lhůta.

„Dohoda je krátká a stručná, shrnuje vývoj posledního týdne. Projednali jsme programy v jednotlivých oblastech, které zhruba odpovídají jednotlivým resortům, jak jsou rozloženy v radě kraje,“ uvedl dosavadní hejtman Martin Půta (Starostové pro LK), který s největší pravděpodobností hejtmanem zůstane i nadále.

Ten uvedl, že dohoda bude platit i ve chvíli, kdy by se Stačilo! nakonec do zastupitelstva dostalo a pak by koalice měla výhodu jediného hlasu. „Řekli jsme si, že pokud by se poměry v zastupitelstvu měly změnit na základě administrativního úkonu, tak stále předpokládáme, že tato koalice bude mít v zastupitelstvu většinu a na tom půdorysu jsme připraveni spolupracovat v příštích čtyřech letech,“ dodal.

Lídr SPOLU Edvard Kožušník (ODS) uvedl, že se na spolupráci mohou oba subjekty těšit. „Programové týmy, které spolu komunikovaly, vytvořily dobrý základ pro to, abychom v příštích dvou týdnech mohli uzavřít koaliční smlouvu tak, abychom naplnili programové cíle,“ uvedl.

Koaliční smlouvu a programové prohlášení by strany měly podepsat do 18. října. Situace se ale ještě může měnit, a to pokud Stačilo! po případném přepočítání hlasů získá dvě křesla v zastupitelstvu. O ty by pak přišli právě Starostové a SPOLU. „Byl to jeden z prvních bodů našeho vyjednávání. Samozřejmě, že to komplikace je, ale věříme, že se s ní vypořádáme,“ řekl Kožušník.

Ani jeden z politiků nechtěl komentovat, jak si v budoucí vládě rozdělí křesla. „Je to věc, se kterou veřejnost seznámíme při podpisu koaliční smlouvy a programového prohlášení,“ řekl Půta.

Prozradil ale, že politici ve vedení kraje, kteří získají uvolněnou funkci, nebudou mít funkci jinou. „Po zkušenostech, které z vedení kraje máme, není podle našeho názoru možné, aby člověk, který je uvolněným členem rady a zodpovídá za nějaký resort, aby k tomu byl ještě v nějaké jiné politické pozici, třeba starosta, poslanec nebo senátor,“ upřesnil Půta.

To se týká právě lídra SPOLU Kožušníka. „Sám za sebe skončím jako náměstek ministra průmyslu a obchodu, v případě, že podepíšeme koaliční smlouvu,“ potvrdil.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky volby, liberecký kraj, spolu, kožušník, půta, starostové, koalice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starostové se SPOLU potvrdili dohodu. Koaliční smlouvu chtějí podepsat ještě v říjnu  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.