Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Středa 16. října 2024  |  Svátek má Havel
Bez reklam

Liberecký kraj povede příští čtyři roky koalice Starostů a Spolu. Jejich zástupci na Ještědu podepsali koaliční smlouvu

Liberecký kraj má novou koalici na další čtyři roky. Z krajských voleb, které se uskutečnily 20. a 21. září 2024, vzešla po vyjednáváních koalice Starostů pro Liberecký kraj a SPOLU pro Liberecký kraj – ODS, TOP 09, KDU-ČSL. Ve středu 16. září zástupci těchto politických stran a hnutí podepsali na Ještědu Koaliční smlouvu pro volební období Zastupitelstva Libereckého kraje 2020-2024. V krajském zastupitelstvu má koalice 25 mandátů ze 45. Kraj povede opět devítičlenná rada, ve které mají mít 6 zástupců Starostové a tři SPOLU. Hejtmanem kraje by měl zůstat i v příštích čtyřech letech Martin Půta, pro něhož to bude už čtvrté volební období.

Ustavující zastupitelstvo, během kterého budou noví členové rady i hejtman voleni, je svoláno na pátek 25. října 2024 na 10 hodin. Volba bude tajná.

„Dohodli jsme se na spolupráci, která bude navazovat na práci končící koalice a která zároveň bude dál kraj rozvíjet v našich programových shodách. Chceme se věnovat výzvám, které před Libereckým krajem stojí, jako jsou například investice do středního školství, zrychlení železniční dopravy z Liberce do Prahy a také oprava Ještědu,“ uvedl zástupce vítězné strany v kraji a současný hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). V právě končícím volebním období vedla kraj koalice Starostů, ODS a Pirátů a v zastupitelstvu měla většinu 32 hlasů. Zatímco Starostové a ODS budou v řízení kraje pokračovat, Piráti ve volbách neuspěli a do zastupitelstva kraje se nedostali.

„Chceme se soustředit na prosperitu, inovace a strategický rozvoj kraje. Rádi bychom využili jeho potenciál, abychom díky kompetencím všech zastupitelů a navrženému složení rady ještě více zatraktivnili Liberecký kraj, a to i za hranicemi České republiky,“ řekl po podpisu 12 stránkové koaliční smlouvy lídr SPOLU pro Liberecký kraj – ODS, TOP 09, KDU-ČSL v kraji Edvard Kožušník (ODS). Dokument je rozdělen na 11 článků, které se věnují rozměrům spolupráce a také složení devítičlenné Rady Libereckého kraje.

Šest členů rady bude mít vítězná strana Starostové pro Liberecký kraj. Tři členy bude mít SPOLU pro Liberecký kraj – ODS, TOP 09, KDU-ČSL.

Podle smlouvy koalice navrhuje, aby hejtmanem Libereckého kraje byl opět Martin Půta *.
Pro další čtyři roky bude mít v gesci i resort ekonomiky.

Další složení rady dle koaliční smlouvy:

Edvard Kožušník (ODS) - statutární náměstek pro resort hospodářského a strategického rozvoje

Jan Sviták * (Starostové pro Liberecký kraj) - náměstek hejtmana pro resort dopravy

Květa Vinklátová * (Starostové pro Liberecký kraj) – náměstkyně hejtmana pro resort kultury a cestovního ruchu

Jiří Ulvr * (Starostové pro Liberecký kraj) – náměstek hejtmana pro resort majetku a investic

Jiří Klápště (TOP 09) - náměstek hejtmana pro životní prostředí a zemědělství

Vladimír Richter * (ODS) - náměstek hejtmana pro resort zdravotnictví

Jitka Skalická (Starostové pro Liberecký kraj) - členka rady kraje pro resort školství a sportu

Anna Provazníková (Starostové pro Liberecký kraj) - členka rady kraje pro resort sociálních věcí

Pět stávajících radních (označeni *) tak bude v práci radního Libereckého kraje dále pokračovat.

V zářijových krajských volbách vybírali voliči ze 13 uskupení, nejvíce hlasů a celkem 20 mandátů získali Starostové pro Liberecký kraj. Oproti předchozímu volebnímu období je to o dva mandáty méně. Druhé místo patří hnutí ANO 2011, jež získalo 18 zastupitelských mandátů, což je o osm víc, než mělo dosud. Třetí příčka a 5 mandátů náleží SPOLU pro Liberecký kraj – ODS, TOP 09, KDU-ČSL. Dvě křesla v zastupitelstvu získaly společně SPD a Trikolora. Jen o osm hlasů se do zastupitelstva kraje nedostalo uskupení Stačilo!, které už podalo ke krajskému soudu stížnost a domáhá se zneplatnění volby všech kandidátů ve volbách v Libereckém kraji. Soud zatím nerozhodl. „Uvidíme, jak v této věci soud nakonec rozhodne, určitě budeme verdikt netrpělivě očekávat,“ uzavřel hejtman Martin Půta.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martina Petrášková

Štítky Liberecký kraj, koalice, Starostové, Spolu, Ještěd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj povede příští čtyři roky koalice Starostů a Spolu. Jejich zástupci na Ještědu podepsali koaliční smlouvu  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.