Počasí dnes12 °C, zítra14 °C
Pátek 25. října 2024  |  Svátek má Beáta
Bez reklam

Hejtmanem kraje je na další čtyři roky Martin Půta. Zastupitelé zvolili v tajné volbě i radní

Složením slibu nově zvolených zastupitelů Libereckého kraje odstartovalo dnes (v pátek 25. října 2024) v 10 hodin dopoledne ustavující zastupitelstvo kraje, na kterém byli posléze zvoleni i nový hejtman a jeho radní a náměstci pro příští čtyři roky. Hejtmanem kraje byl na období 2024 – 2028 zastupiteli zvolen současný hejtman Martin Půta. V čele kraje bude stát čtvrté volební období, poprvé byl do vedení kraje zvolen v roce 2012. Volba hejtmana, náměstků a radních byla tajná, všichni navržení kandidáti koalice Starostové pro Liberecký kraj a SPOLU pro Liberecký kraj – ODS, TOP 09, KDU-ČSL byli do navržených funkcí radních a náměstků zastupiteli zvoleni.

Ustavujícího zastupitelstva kraje se zúčastnilo 44 ze 45 zastupitelů kraje, omluvena byla Eva Burešová ze Starostů pro Liberecký kraj. Hejtmanem Libereckého kraje zastupitelé 27 hlasy pro, zvolili opět Martina Půtu, který bude mít ve své gesci i resort ekonomiky. „To, že jsem získal více hlasů, než je počet zastupitelů naší koalice, mě velmi příjemně překvapilo, je to pro mě dobré vysvědčení. V minulém volebním období jsem dělal vše pro to, aby atmosféra v zastupitelstvu byla vždy normální, pracovní, věcná, aby když někdo přijde s nějakou dobrou myšlenkou, s dobrým nápadem, bylo jedno, jestli je to opoziční nebo koaliční zastupitel. V tom budu i nadále pokračovat,“ podotkl staronový hejtman kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). 

Během své děkovné řeči si vzal kromě svých pracovních povinností, které bude po příští čtyři roky zastávat, i jeden speciální úkol a to dokázat obyvatelům kraje, že Liberecký kraj má smysl a pro jejich každodenní život velký význam. „V krajských volbách byla volit jen třetina voličů, z čehož nám vyplývá, že dvě třetiny obyvatel kraje nevědí, k čemu jim kraj je. Beru si za své, abych dostal do povědomí lidí, jaké veřejné služby kraj zajišťuje a vysvětlil jim trochu víc, k čemu jim kraj je. Byl bych rád, kdyby na tom pracovali i radní, náměstci a všichni zastupitelé,“ dodal hejtman.

Spolu s ostatními radními chce v příštím volebním období dále zajišťovat a vylepšovat veřejné služby, které kraj zajišťuje, organizuje a financuje. Pracovat chce také na rozvojových projektech, bez kterých se dle něj nemůže kraj posunout mezi ty nejúspěšnější v České republice. „Ať už mluvím o rychlém vlaku do Prahy, dokončení velkých investic do zdravotnictví, které jsou rozestavěné a nebo o školství. Jsem rád, že v koaliční smlouvě je nová střední zdravotnická škola v Liberci a že máme podepsanou smlouvu na nový pavilon Gymnázia F. X. Šaldy. Myslím, že právě střední školství, které organizujeme, může být pro velkou část mladých lidí cestou, jak se dostat do lepšího socioekonomického postavení, než byli jejich rodiče. Dobré vzdělání je jednou z mála cest, kterou můžeme děti z těch slabších regionů dostat na vysokou školu a dát jim lepší budoucnost,“ podotkl Půta.

Zastupitelé odhlasovali, že Rada Libereckého kraje bude mít i v tomto volebním období 9 členů. Jedním z členů je hejtman kraje Martin Půta.

Statutárním náměstkem pro resort hospodářského a strategického rozvoje zvolili zastupitelé Edvarda Kožušníka (Spolu), náměstkem hejtmana pro resort dopravy Jana Svitáka (Starostové pro Liberecký kraj). Náměstkyní hejtmana pro resort kultury a cestovního ruchu se díky 29 hlasům pro stala znovu Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj). Náměstkem hejtmana pro resort majetku a investic byl zvolen Jiří Ulvr (Starostové pro Liberecký kraj), náměstkem hejtmana pro životní prostředí a zemědělství se stal Jiří Klápště (Spolu), náměstkem hejtmana pro resort zdravotnictví je znovu Vladimír Richter (Spolu). Členkou rady kraje pro resort školství a sportu byla zvolena Jitka Skalická (Starostové pro Liberecký kraj) a členkou rady kraje pro resort sociálních věcí se po tajné volbě zastupitelů stala Anna Provazníková (Starostové pro Liberecký kraj). Pět radních tak bude v práci radního Libereckého kraje pokračovat.

Ozvláštněním ustavujícího zastupitelstva Libereckého kraje, ve kterém je pro nové volební období 24 pokračujících a 21 nových zastupitelů, byl Podještědský kroj, ve kterém přišla zastupitelka Tina Honsejková (Spolu). Ta je ve svých dvaceti letech historicky nejmladší zastupitelkou Libereckého kraje. „Krojem jsem chtěla poukázat na Světlou v Podještědí, odkud pocházím a také na zdejší folklorní soubor Horačky, ke kterému krátce patřím. A protože ustavující zastupitelstvo je slavnostní událostí, zvolila jsem pro něj tento slavnostní oděv,“ vysvětluje Tina Honsejková. Na slavnostní kroj se jí musely ostatní členky souboru „poskládat“. Sama je totiž v Horačkách krátce a kompletní kroj tak nemá. „Svoji mám sukni, košili a brož, kterou jsem dostala darem. Zbytek oblečení mi půjčily ostatní Horačky. Každá přispěla tím nejhezčím, co ve svém kroji má a já jim za to velmi děkuji,“ dodala mladá zastupitelka, která na svém historicky prvním zasedání zastupitelstva zvládla v kroji i účast ve volební komisi tajných voleb hejtmana a radních Libereckého kraje.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martina Petrášková

Štítky zastupitelstvo, Liberecký kraj, ustavující

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtmanem kraje je na další čtyři roky Martin Půta. Zastupitelé zvolili v tajné volbě i radní  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.