Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Změna pro Liberec podala trestní oznámení na bývalou primátorku

Náměstek libereckého primátora Jan Korytář (Změna pro Liberec) a jeho stranická kolegyně Zuzana Tachovská dnes podali trestní oznámení na bývalou primátorku Martinu Rosenbergovou. Podle nich způsobila městu škodu 150.000 až 300.000 korun, když v letech 2011 až 2013 služební vůz využívala pro soukromé cesty.

Rosenbergová řekla, že trestní oznámení vítá, protože orgány činné v trestním řízení jsou k tomu kompetentní a považuje je za relevantního partnera. "Na rozdíl od lidového soudu Změny, který mě více než tři čtvrtě roku veřejně poškozuje," uvedla. Podle ní je nejen právem ale i povinností Změny pro Liberec podat podnět pro podezření ze spáchání trestného činu, pokud se domnívá, že byl spáchán. "Osobně vítám, že se předvolební kauza zneužívání knihy jízd dostává ke kompetentním orgánům," dodala.

Korytář s Tachovskou podali své oznámení na Okresním státním zastupitelství v Liberci. "Bývalá primátorka využívala služební auto k soukromým cestám, což je v pořádku, protože na to měla uzavřenou platnou smlouvu. Problém je v tom, že soukromé cesty mnohdy vykazovala jako služební a nechala si je proplácet z peněz města. Jedná se zejména o její jízdy do Prahy, kde v době, kdy byla primátorkou, studovala soukromou vysokou školu," řekl k trestnímu oznámení Korytář. Další soukromé cesty podle něj mířily do Ústí nad Labem, kde studuje její dcera.

Od roku 2011 podle diáře bývalé primátorky šlo minimálně o 21 jízd a více než 5000 kilometrů, další desítky jízd a přesné množství kilometrů není v tuto chvíli podle Korytáře možné určit. "V knize jízd část údajů chybí," uvedl. Rosenbergová podle něj své studium jako svou soukromou aktivitu realizovala v normální pracovní době. Na soukromých cestách ji navíc doprovázeli také další zaměstnanci úřadu, většinou asistentky, které jí dělaly řidiče.

Rosenbergová namítá, že i kdyby chtěla vykazovat soukromé cesty jako služební, nemohla. "Knihu jízd vždy vyplňovaly mé tehdejší asistentky, které tuto povinnost měly v popisu práce. Navíc jsem měla podepsanou smlouvu o užívání auta a pravidelně jsem platila zákonem určené poplatky - měsíční srážku ze mzdy 3200 korun. K tomu jsem hradila pohonné hmoty za soukromé jízdy," řekla. Od května 2011 do srpna roku 2014 Rosenbergová podle svých slov za používání automobilu zaplatila 131.000 korun, dalších 38.600 za pohonné hmoty, které spotřebovala soukromými jízdami. "Za uvedené období jsem služebním autem ujela 49.585 kilometrů, ať sama či při delších cestách s řidičem," dodala bývalá primátorka.

Zdroj: ČTK

Štítky Liberec, trestní oznámení, Martina Rosenbergová, Jan Korytář, kniha, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Změna pro Liberec podala trestní oznámení na bývalou primátorku  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.