Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Eltodo bude opět spravovat osvětlení, rozhodli zastupitelé

Veřejné osvětlení a světelnou signalizaci bude v Liberci od srpna opět spravovat Eltodo-Citelum. Nečekané, že? To je výsledek mimosoudní dohody, kterou dnes těsnou většinou schválili liberečtí zastupitelé. Pro hlasovalo 20 z 39 zastupitelů. Eltodo za to stáhne svou žalobu na město.

Podle materiálu, který předložil primátor Tibor Batthyány (ANO), by smír měl přinést městu lepší kontrolu nad systémem a roční úsporu zhruba 12 milionů korun. Další peníze bude město moci ušetřit tím, že si bude samo nakupovat elektřinu pro osvětlení.

Podivná cesta materiálu do zastupitelstva ale rozhořčila opoziční zastupitele. Těm vadilo zejména to, že materiál dostali až dva dny před jednáním a neprojednal ho ani finanční výbor.

Eltodo se o modernizaci a správu veřejného osvětlení a světelné signalizace staralo ve stotisícovém městě od roku 2006. Smlouva měla vypršet v roce 2021, Liberec ale od ní v roce 2012 předčasně odstoupil s odůvodněním, že Eltodo ji opakovaně porušovalo. "Vytknuto bylo 17 porušení," řekl dnes zastupitelům právní zástupce Liberce ve sporu Martin Heřmánek. Správou osvětlení a semaforů pověřila radnice od začátku roku 2013 svoje technické služby a Eltodu přestala platit. Firma s výpovědí nesouhlasila a napadla ji soudně, rozsudek zatím nepadl.

Všechny výtky města vůči firmě podle Heřmánka dohoda řeší. V praxi to bude znamenat posílení kontrolní pravomoci města a povinnost pro Eltodo nechat si každý rok radou města schválit plán obnovy. Eltodo se také zavázalo, že na vlastní náklady vymění nevhodná svítidla, která dalo do památkově chráněných lokalit. Liberec nebude muset platit firmě ani 12 milionů korun za dopravní ústřednu pro centrální řízení křižovatek. I ta byla důvodem sporu. Eltodo ji podle města dodalo pozdě, navíc nevyhovovala jeho představám.

Firma si ji nakonec odvezla a Liberec si pořídil vlastní. Slevu Eltodo poskytne třeba i za vysílačky Tetra, které také nesplnily očekávání města. Firma přistoupila i na zlevnění poskytovaných služeb. Podle původní smlouvy měla firma za roky 2006 až 2021 dostat od města 839,1 milionu korun, na základě nyní dojednané dohody by to mělo být o 108 milionů méně, tedy zhruba 731 milionů korun. Z toho 212 milionů korun je za obnovu osvětlení a signalizace křižovatek. Liberec by měl Eltodu až do skončení kontraktu platit ročně přes 56 milionů korun, z toho 18,5 milionu korun za provedené investice. Podle původní smlouvy mělo město platit ročně přes 68 milionů korun, z čehož 24 milionů korun byla splátka investic. "Ušetří se na cenách, rozsah bude stejný," řekl primátor.

S využitím ČTK

Štítky Eltodo, osvětlení, Liberec, materiál, Tibor Batthyány, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Eltodo bude opět spravovat osvětlení, rozhodli zastupitelé  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.