Počasí dnes18 °C, zítra14 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Opoziční Starostové se pustili do náměstka Jana Korytáře

Pachuť po kritice ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (ANO), která navštívila minulý týden Liberecko, zůstává. Ta se pořádně opřela do příprav strategie IPRÚ. Stejné téma bylo také hlavním bodem pondělní tiskové konference Starostů, kteří zkritizovali především práci náměstka primátora Jana Korytáře (Změna).

„Jinými slovy nám ministryně řekla, že když urychleně nic neuděláme, přijdeme o cca dvě miliardy evropských dotací. A to se už netýká jenom neschopného náměstka Korytáře odpovědného za přípravu IPRÚ, to je vážný problém nás všech. Proto přicházíme s návrhy, jak z té bryndy ven,“ uvedl s jistou dávkou emocí Michal Hron, zastupitel za SLK.

PSALI JSEM: Liberecko navštívila ministryně Karla Šlechtová

Příčinou je podle opozičních Starostů neschopnost náměstka komunikovat s libereckými zastupiteli, s pracovníky magistrátu a se zástupci ostatních měst a kraje. „Dlouhodobě v zastupitelstvu požadujeme informace o stavu příprav a upozorňujeme na vážné nedostatky, zejména nedostatečné zapojení dalších měst a obcí spadajících do IPRÚ Liberec - Jablonec nad Nisou. Zastupitelstvu ani žádnému z jeho výborů se přesto žádné informace neposkytují a nikdo vlastně neví, jak a co se připravuje,“ sdělil svůj názor zastupitel David Václavík (SLK).

S názorem opozice Jan Korytář nesouhlasí. „Názor Starostů je evidentní nesmysl, pravděpodobně důsledek nedávných veder. Snaží se dělat paniku z toho, co by se mohlo stát, zatímco za jejich vedení se skutečně stalo a to, že Liberec díky jejich neschopnosti skutečně nevyčerpal přes 200 milionů. Dotace pro Liberec ohroženy nejsou,“ potvrdil náměstek primátora.

Podle něho ohrožení dotací kritizovali Starostové už v minulosti u akce Volnočasové plochy u škol. „Tam jsme jako nové vedení vybrali ve výběrovém řízení firmu, kterou bývalé vedení vyloučilo z formálních důvodů, i když nabídla nejlepší cenu. I před půl rokem bili Starostové na poplach, jak jsem neschopný a nezodpovědný, že město o dotaci přijde, ale ukázalo se, že to pravda není, a město naopak ještě ušetřilo,“ dodal Jan Korytář.

Kraj nabídl spolupráci

Náměstek hejtmana Libereckého kraje Marek Pieter (SLK) dodal, že za Liberecký kraj nabídl vedení města spolupráci. „Záleží jen na Liberci, zda tuto nabídku přijme,“ řekl Pieter.

Vedení města podle slova Jana Korytáře se spoluprací souhlasí. „Pana náměstka Pietra i pana náměstka Příkaského z kraje jsem požádal o zaslání jejich konkrétních výhrad, rád se s nimi na toto téma sejdu. Pro jistotu ještě zintenzivníme i dosavadní komunikaci s ministerstvem pro místní rozvoj, kde jsme ovšem až do vyjádření paní ministryně Šlechtové doposud také žádné výhrady nezaznamenali,“ uzavřel Korytář.

Štítky Jan Korytář, Starostové a nezávislí, Karla Šlechtová, Liberecký kraj, ANO 2011, Starostové pro Liberecký kraj, Liberec, Marek Pieter, David Václavík, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opoziční Starostové se pustili do náměstka Jana Korytáře  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.