Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zeman: Většina uprchlíků si soucit nezaslouží, děti jen využívají

Většina uprchlíků si podle prezidenta Miloše Zemana nezaslouží soucit, protože jsou to zpravidla mladí, zdraví a dobře materiálně zajištění muži. Děti používají jen jako živý štít. V dnešním rozhovoru pro blesk.tv prezident také uvedl, že by nebyl proti nápadu svého předchůdce Václava Klause uspořádat referendum o kvótách na rozdělení běženců, které chce přes odpor Česka prosadit většina států Evropské unie. Podle europoslance a místopředsedy STAN Stanislava Polčáka se tak Zeman i Klaus snaží zakrýt vlastní problémy.

Zeman uvedl, že i on cítí soucit při pohledu na děti uprchlíků, kteří přicházejí do Evropy. Otázkou ale je, proč je jejich rodiče "tahají" s sebou a vystavují je třeba riziku utonutí v gumových člunech. Tím, že vyvolávají soucit vůči dětem, který je naprosto oprávněný, přenášejí tento soucit i na ty, kteří si to nezaslouží, uvedl prezident. O větší části uprchlíků mluvil jako o mužích s "iPady" či "iPhony", kteří mají v druhé kapse "tisíce eur nebo tisíce dolarů".

Svým postojem k migrantům prý jen varuje před reálným nebezpečím, před nímž jiní politici zavírají oči. Znovu odmítl nedávnou kritiku českých detenčních zařízení pro uprchlíky z úst vysokého komisaře OSN pro lidská práva i ombudsmanky Anny Šabatové. Ta se podle Zemana "svými militantními názory" jen snaží zviditelnit. Islamofobie, kterou Zemanovi někteří vyčítají, je ve skutečnosti odporem vůči islámskému radikalismu, poznamenal. Mluvčí Šabatové Iva Hrazdílková řekla, že ombudsmanka dělá pouze to, co jí ukládá zákon, a výroky prezidenta komentovat nebude.

Zeman řekl, že v lisabonské smlouvě o fungování Evropské unie není ani slovo o uprchlických kvótách, jen o případné pomoci těm státům EU, které čelí zvýšenému náporu cizinců.

Exprezident Klaus hodlá usilovat o to, aby vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) "zlegalizovala" svůj postoj k rozhodnutí Evropské unie o kvótách na přerozdělování uprchlíků v mimořádných parlamentních volbách nebo referendu. Zeman předčasné volby nepovažuje za vhodné řešení, zatímco o plebiscitu by přemýšlel a nebyl by proti. Sobotkův koaliční kabinet je proti kvótám, ale nechce se bránit soudní cestou, zatímco Zeman by se k žalobě Slovenska na Evropskou komisi připojil.

Polčák v Otázkách Václava Moravce uvedl, že Zeman i Klaus jsou svými vyjádřeními v souvislosti s migrační krizí vedeni snahou "zastřít své minulé nebo současné problémy". Zeman má podle europoslance problémy se svým kancléřem Vratislavem Mynářem, který nezískal bezpečnostní prověrku. Klaus prý chce, aby se zapomenulo na jeho kontroverzní amnestii, i když ji exprezident i po odchodu z funkce hájí.

Pokud by mělo být vypsáno referendum o kvótách na uprchlíky, "druhou otázkou by muselo být, zda-li si přejete, aby kancléř Mynář zůstal na Hradě", uvedl Polčák v nadsázce. Eurokomisařka Věra Jourová (ANO) varovala před tím, aby lidé s vlivem na veřejné mínění včetně Zemana a Klause vytvářeli xenofobní nálady a negativní povědomí o uprchlících jako o nebezpečí pro společnost.

Autoři | Foto Michael Daněk

Štítky Miloš Zeman, uprchlík, Václav Klaus, Evropská unie, kvóta, Stanislav Polčák, referendum, Starostové a nezávislí, Česko, Bohuslav Sobotka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zeman: Většina uprchlíků si soucit nezaslouží, děti jen využívají  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.