Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Liberecký kraj chce v e-aukcích nakupovat i pro své organizace

Liberecký kraj chce i pro své příspěvkové organizace nakupovat spotřební materiál v elektronických aukcích, slibuje si od toho výraznou úsporu nákladů. Jen krajské sociální organizace vynaloží ročně na spotřební materiál a hygienické potřeby dohromady 16 milionů korun. Každých deset procent zlevnění znamená velkou úsporu nákladů, řekl dnes náměstek libereckého hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj).

Liberecký krajský úřad využívá nákupy v elektronických aukcích už deset let, nakupuje tak telefonní služby, kancelářské a hygienické potřeby, tonery a propagační předměty. "Uskutečnilo se 73 veřejných zakázek malého rozsahu. Jejich vyvolávací cena činila v souhrnu částku 20 milionů korun, úspora dosáhla 3,34 milionu," doplnil Pieter.

Kraj už v minulosti nakupoval v aukci nejen pro úřad, ale i pro 90 svých organizací třeba telekomunikační služby. Zakázku, za kterou by původně za čtyři roky zaplatil více než 24 milionů korun, se podařilo v aukci zlevnit o více než 60 procent na necelých 9,6 milionu. "Třeba volání do všech sítí máme za 23 haléřů za minutu bez DPH," poznamenal Pieter. Teď ale budou mít podle něj příspěvkové organizace možnost nakupovat v e-aukci i samy, umožní jim to nový aukční software, který kraj pořídil.

Do konce roku bude kraj systém testovat, pokud se osvědčí a ušetří, bude projekt v příštím roce pokračovat. První aukce by měla být 20. listopadu, kraj se pro organizace chystá nakoupit toaletní papír. "Touto aukcí jim chceme ukázat, že to funguje. Aukce trvá 20 minut, vždycky je vidět nejnižší nabízená cena pod kódem, není vidět, kdo to nabízí, aby nemohlo docházet k dohodám," řekl Pieter. Nákup v e-aukci je podle něj transparentní, zapojit se do něj mohou s nabídkou nejen registrované firmy.

Liberecký kraj do budoucna zvažuje, že také některý nemovitý majetek bude prodávat prostřednictvím elektronických aukcí. "Jednalo by se o další způsob prodeje, nyní Liberecký kraj nepotřebný nemovitý majetek prodává prostřednictvím otevřeného nabídkového řízení. Cílem je prodat takový majetek za co nejvýhodnější cenu pro kraj," dodal náměstek.

Autoři | Foto MML

Štítky Liberecký kraj, dražba, Marek Pieter, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj chce v e-aukcích nakupovat i pro své organizace  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.