Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Liberecký kraj musel přidat na sociální služby dalších 7 milionů korun

Liberecký kraj musel před koncem roku přidat dalších sedm milionů korun ze svých rezerv na sociální služby. Peníze posílí rozpočty 18 krajských organizací. Stát sice v září přidal na financování sociálních služeb v kraji dalších 32,3 milionu korun, to ale nestačilo. V letošním roce dostal kraj na chod svých organizací méně peněz než loni, proto musel další peníze přidat ze svého, celkem to bylo 102 milionů korun, řekl dnes novinářům ekonomický náměstek hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj.

Podle náměstkyně pro sociální věci Lenky Kadlecové, se organizace snaží šetřit, na druhé straně se ale služby v kraji stále rozšiřují a finanční nároky rostou. "Zaměřili jsme se na řešení péče o občany s poruchami autistického spektra, neboť takové Zařízení v Libereckém kraji chybí. Vzniklo tak nové oddělení v Domově Raspenava pro šest dětí s touto diagnózou," vysvětlila Kadlecová. Podařilo se podle ní zřídit také lůžko pro muže se stejnou diagnózou v Nové Vsi. "Jeho rodina náročnou péči nezvládala a požádala nás o pomoc," dodala.

Financování sociálních služeb převzaly od letošního roku kraje. O dotace na služby žádalo v Libereckém kraji 108 organizací, které dohromady požadovaly více než 400 milionů korun na 225 služeb. Požadavek byl ale krácen, navíc některé služby nesplnily podmínky. Sám kraj je zřizovatelem 18 zařízení sociálních služeb, jde o pobytová zařízení, která zajišťují 80 procent lůžkové péče v kraji, a jejich provoz je proto velmi drahý. Po zvýšení dotace dostal Liberecký kraj na zajištění všech služeb v letošním roce přes 346 milionů korun, pro příští rok žádá 438 milionů.

Liberecký kraj měl na provoz vlastních zařízení pro letošní rok v rozpočtu 95 milionů, dalších pět bylo podle Pietera připraveno pro případ potřeby v rezervě. Nakonec organizace dostaly ještě o dva miliony víc. Celkově tak letos od kraje a státu na provoz získaly 235,5 milionu korun. S podobnou částkou hospodařily i v minulých letech. "Nevýhodou stávajícího systému je nemožnost dopředu predikovat příjem od ministerstva práce a sociálních věcí, který se každý rok liší," poznamenal Pieter. Loni tak kraj svým organizacím z vlastního přispěl jen 88 miliony, předloni byl provozní příspěvek o 20 milionů vyšší.

Autoři

Štítky Liberecký kraj, sociální služby, peníze, Marek Pieter, Starostové pro Liberecký kraj, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Raspenava, Nová Ves

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj musel přidat na sociální služby dalších 7 milionů korun  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.