Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberec zaplatí pokutu 100 tisíc za dělení zakázky na osvětlení

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) uložil Liberci pokutu 100 tisíc korun za dělení zakázky na správu veřejného osvětlení a světelné signalizace. Vedení města s tím sice nesouhlasí, podle primátora Tibora Batthyányho (ANO) se ale odvolávat nebude.

"Nepoženeme to k soudu, náklady by převážely hodnotu pokuty," uvedl primátor. Dopis s tímto vysvětlením podle něj zašlou i předsedovi antimonopolního úřadu. Zdůrazní v něm, že pokutu hradí s ohledem na další náklady a upozorněním, že rozhodnutí úřadu nadále nepovažují za správné a nesouhlasí s ním.

Liberec byl potrestán za chyby v zakázce vypsané před třemi lety po vypovězení smlouvy firmě Eltodo, která se o veřejné osvětlení a signalizaci ve městě začala starat v roce 2006. Od smlouvy s platností do roku 2021 Liberec předčasně odstoupil v roce 2012 s odůvodněním, že Eltodo ji opakovaně porušovalo. Liberec následně správou veřejného osvětlení pověřil svoje technické služby a telematiku svěřil jiné firmě. "Šlo o více odbornou záležitost, proto se zakázka dělila. Podle antimonopolního úřadu ale měla jít dohromady," dodal primátor.

Veřejné osvětlení a světelnou signalizaci má v Liberci od srpna minulého roku opět na starost Eltodo, které s výpovědí nesouhlasilo. Firma se soudila, s městem ale nakonec uzavřela mimosoudní dohodu. Jejím výsledkem je lepší kontrola radnice nad systémem a nižší náklady o zhruba 12 milionů korun ročně. Je to dáno hlavně nižším objemem investic do obnovy veřejného osvětlení.

Další peníze město šetří tím, že si samo nakupuje elektřinu pro osvětlení. Liberec by měl Eltodu až do skončení kontraktu platit ročně přes 56 milionů korun, z toho 18,5 milionu je na investice.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Liberec, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, veřejné osvětlení, primátor, Eltodo, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec zaplatí pokutu 100 tisíc za dělení zakázky na osvětlení  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.