Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Modernizaci krajské nemocnice podpoří Liberec i Turnov

Modernizaci Krajské nemocnice Liberec podpoří Liberec i Turnov, kteří jsou spolu s krajem jejími akcionáři. Platba bude rozdělena na 19 let, Liberec zaplatí skoro 212,5 milionu korun a Turnov 134,7 milionu. Rozhodli o tom dnes zastupitelé Liberce a Turnova.

Krajská nemocnice Liberec je největším zdravotnickým zařízením v kraji, přesto nemá jednotný urgentní příjem. To by měla vyřešit modernizace. Výstavba centra urgentní péče v areálu nemocnice by včetně úroků a DPH neměla stát víc než 1,75 miliardy korun. Na modernizaci se bude podílet také kraj, který zaplatí miliardu, i nemocnice. Její podíl by měl být 400 milionů korun.

V první etapě by měl vyrůst nový pavilon centra urgentní péče s operačními sály a laboratořemi. V sousedství vznikne nová lůžková stanice se zhruba stovkou lůžek a také parkovací dům.

Projekt se teprve připravuje, se zahájením stavby se nepočítá dřív než v závěru roku 2018. Města začnou na výstavbu nového centra přispívat od roku 2017. Liberec první rok zaplatí 5,5 milionu korun a od roku 2018 bude každoročně platit 11,5 milionu Kč. Turnov v roce 2017 uhradí skoro 3,5 milionu korun a od roku 2018 bude platit 7,29 milionu.

V Liberci příspěvek schválili všichni zastupitelé, v Turnově 15 z 27 zastupitelů. Kritikům se nelíbilo, že mají dlouhodobě přispívat na rozvoj nemocnice v jiném městě. Argumentovali tím, že by to měl zaplatit stát nebo kraj. Petr Moos z týmu, který projekt modernizace připravuje, ale oponoval tím, že na tom vydělá i Turnov. "Dáte sedm milionů, získáte 12," uvedl. Krajská nemocnice se totiž zaváže, že každý rok vydá zhruba takovou částku na modernizaci turnovské nemocnice. Ta je součástí liberecké od ledna 2014.

Autoři | Foto Nemocnice Liberec

Štítky Turnov, Liberec, Krajská nemocnice Liberec, nemocnice, Petr Moos

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Modernizaci krajské nemocnice podpoří Liberec i Turnov  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.