Počasí dnes26 °C, zítra19 °C
Neděle 30. června 2024  |  Svátek má Šárka
Bez reklam

I přes kritiku opozice stoupne v Jablonci počet kasin ze tří na jedenáct

V Jablonci stoupne ze tří na 11 počet míst, kde je možné provozovat hazardní hry. I přes kritiku části opozice dnes navýšení počtu kasin schválilo těsnou většinou zastupitelstvo.

"Dění kolem heren a kasin v Jablonci je klasickou ukázkou moci hazardního lobby," uvedl opoziční zastupitel Jakub Macek (Změna pro Jablonec).

Ještě před rokem platil v pětačtyřicetitisícovém městě úplný zákaz hazardu, zastupitelstvo loni v červnu povolilo tři kasina. Podle Macka bylo už v tu dobu jasné, že nejde o konečný počet. "I mě samotného ale překvapilo, že jich bude 11. Navíc další mohou vzniknout v příštích letech," dodal. Na konci roku 2014 byly výherní automaty ve městě ve 47 hernách.

Jablonec není jediným městem v republice, které změnilo své původní rozhodnutí zrušit zcela provoz loterií a místo zakazující vyhlášky přijalo zpět vyhlášku regulační. Obdobně postupovalo například Kladno nebo Mnichovo Hradiště. Změnu postoje radnice zdůvodňují tím, že nulová tolerance vůči automatům by způsobila značný propad městských příjmů a vznik nelegálních heren.

Jablonec vyhláškou povoluje jen vznik kasin, ne heren. Radnice si od toho slibuje, že v kasinech nebudou peníze prohrávat lidé závislí na dávkách a nedostanou se dovnitř ani nezletilí. "Podstatné je to, že kasina provozují svou činnost za zavřenými dveřmi. Vstoupit tak mohou pouze osoby registrované na základě prokázání totožnosti. Zásadním způsobem tak eliminujeme dostupnost hazardních her v našem městě," uvedl primátor Petr Beitl (ODS).

Pro kasina platí přísnější pravidla než pro herny, navíc musí splnit další podmínky města. Ne všichni žadatelé je splnili. Radnice od léta dostala 14 žádostí, kritéria splnilo osm z nich. "Další podmínkou je podpis smlouvy o dodržování městem daných zásad, kterou žadatelé garantují složením miliónové kauce," dodal primátor. Polovinu z této částky dostane provozovatel kasina zpět po získání licence od ministerstva financí, jež je podmínkou pro provoz kasina. Půl milionu korun si nechá město po celou dobu provozu kasina.

Podle primátora by ideálním řešením byla schválená legislativa, na chybějící zákony upravující loterie a hry a financování sportu čekají města už několik let. Loni Jablonec na výnosech z hazardu získal 13 milionů korun, o rok dříve to bylo 25 milionů. Peníze používá Jablonec na financování obecně prospěšných aktivit. Letos podle náměstka primátora pro ekonomiku Miloše Veleho (ODS) počítají s pěti miliony. "V provozu jsou zatím dvě kasina," řekl. Kromě nich je ve městě podle primátora nadále otevřených 14 heren. Jsou v nich hrací přístroje povolené ministerstvem financí. Některé mají licenci až do roku 2019.

Autoři | Foto Budějcká Drbna

Štítky kasino, Jablonec, hazardní hra, herna, ODS, Petr Beitl, Miloš Vele, Kladno, Mnichovo Hradiště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

I přes kritiku opozice stoupne v Jablonci počet kasin ze tří na jedenáct  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.