Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Czechia? Politici, řešte konečně důležité věci!

Jestli má současná politická reprezentace k něčemu talent? Ano. Bohužel to není efektivní správa zemí českých, moravských a slezských, ale je to vytváření pseudoproblémů, na něž složitě nachází "sofistikovaná" pseudořešení.

Média se společně s velkou částí veřejnosti bohužel nechávají utáhnout na vařenou nudli – souhlasí, nesouhlasí, přou se mezi sebou, zapáleně diskutují, vztekají se, argumentují... A přitom všem zápalu vůbec nevnímají, že se jedná o zjevnou nepodstatnost, která je na žebříčku důležitosti na místě číslo 42. To je mimochodem pozice České republiky v žebříčku ekonomické svobody.

Skutečně důležité věci se totiž dějí za oponou fíkových listů, které v poslední době vypouští především hradní smetánka. Cože? Vždyť národní identita je přeci důležitá! Určitě ano. Ale ta nám dálnice nepostaví, penze nezajistí, ani daně nesníží. Vážení politici, zde máte prvních pět oblastí, kde se můžete okamžitě začít realizovat – ty totiž doopravdy ovlivňují kvalitu života v České republice:

1. Penzijní systém: Na udržitelnou reformu penzijního systému, na jejíž nutnosti a způsobu provedení se shodnou volení zástupci napříč politickým spektrem, čekáme již více než dvacet pět let. A dalších dvacet pět let budeme. Minimálně.

2. Zdravotnictví: České zdravotnictví je černou dírou na peníze. Nesporně kvalitní lékaři i ti ostatní naráží na zjevnou nesystémovost v podfinancovaném kolosu, v němž až příliš často proudí miliardy jinam, než by ve skutečnosti měli, a proto v něm bují nespokojenost všech se vším. To podporuje korupci i klientelismus.

3. Dopravní infrastruktura: Dokud jsme nemohli cestovat do zahraničí, neměli jsme srovnání - „a byl klid“. Ale hned při prvním výjezdu do Německa nebo Rakouska v 90. letech nám však spadla brada a je dole vždycky, když pohodlně a bezpečně valíme  po kvalitní a husté dálniční síti. V těchto zemích se dodržují (nebo překonávají) stanovené termíny modernizace stávajících úseků i výstavby nových. Kolik desítek let ještě strávíme v zácpách na neexistujících obchvatech českých vesnic a měst?

4. Daňový systém: Ze složitého systému plného byrokracie, výjimek a neustálých změn dostává osypky nejeden poplatník. A vláda další a další zátěží, opřené o nové formuláře, hlášení a povinnosti popírá vše, co představuje líbivý termín „zjednodušení daňového systému“. Ten mimochodem naleznete snad ve všech volebních programech českých politických stran.  

5. E-government: Moderní stát zajišťuje moderní kontakt občana s veřejným sektorem. V Estonsku musí občan na úřad jen třikrát za život – když uzavírá sňatek, když se rozvádí a když prodává nemovitost. Vše ostatní je naprosto jednoduše zvládnutelné elektronicky. Tak jednoduše, že v e-governmentu našli zalíbení i tamní senioři. Popřemýšlejte o tom, až budete na sebemenší prkotinu potřebovat hodiny čekání na úřadě v místě trvalého bydliště.

Výše uvedených pět oblastí je pouze můj subjektivní výběr. Určitě najdete další. Až budeme druhým Švýcarskem, prosím. Pak se klidně, milí politici, věnujte malichernostem, jako je svévolně protlačená možnost používat pro Českou republiku podivnou zkomoleninu. Konzervativní Češi, mezi které se řadím, ji stejně nikdy nepřijmou za svou.

Autoři

Štítky Česko, Německo, Švýcarsko, Rakousko, Estonsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Czechia? Politici, řešte konečně důležité věci!  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.