Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Budoucnost pro LK se ukazuje. Oznámkovala krajskou vládu a v průzkumu získala 7,5 procenta

Programové priority a hodnocení současné krajské vlády. Takový byl program tiskové konference stran Nová Budoucnost pro Liberecký kraj a KDÚ-ČSL, které jdou do krajských voleb se společnou kandidátkou pod názvem Budoucnost pro Liberecký kraj. A nutno říct, že lídři kandidátky měli dobrou náladu – jen den před tím se totiž strana objevila v prvním předvolebním průzkumu, a to dokonce s odhadovaným volebním výsledkem 7,5 procenta.

Pokud jde o vysvědčení současné vlády, nejvíc to současní vládci kraje odnesli za dopravu. Pavel Žur především Starostům vytýkal, že šlo o hlavní předvolební tahák v roce 2012 a v tom případě si na opravách silnic měl hejtman Martin Půta a spol. dát víc záležet. „Šlo o hlavní téma, podle nás se jim to úplně nepovedlo. Popsal bych to slovy nula od nuly pojde, ale samozřejmě chápu, že jde o velký a složitě řešitelný problém.“

Úplně nejlépe z hodnocení nevyšlo ani zdravotnictví, kde kandidáti Budoucnosti poměrně překvapivě chválili Zuzanu Kocumovou, která byla v polovině volebního období nahrazena Petrem Tulpou. „Pod ním se rozvoj úplně zastavil,“ okomentoval Žur. Jinak ale vysvědčení zase tak špatné nebylo a jasnou jedničku například dostal hejtman Půta ze reprezentaci kraje.

Krajpointy i financování škol podle úspěšnosti

Budoucnost pro LK pak také představila svůj vlastní program. Kromě obecných možností zaujalo několik nápadů. Například zavedení takzvaných Krajpointů, které by odloučenými pracovišti přiblížili kraj do menších měst. „Ideálním příkladem jsou kotlíkové dotace. Lidé z celého kraje museli do Liberce, přitom by si žádost mohli podat ve své, nebo rozhodně bližší obci,“ řekl Miloš Krčmář, který kandiduje za KDÚ-ČSL.

A zaujmout by mohly i další body. Budoucnost pro LK by ráda financovala střední školy podle úspěšnosti studentů u maturit, ráda by zavedla i stipendia pro studenty, kteří by ale poté v Libereckém kraji museli nějakou dobu působit. Sdružit do jedné agendy by se měly také různé programy pro seniory. „V našem kraji existuje spousta různých programů a zařízení pro naše seniory. Problém je, že se o nich moc neví, údaje jsou nesystematické a roztříštěné. Seniorpointy by je měly průběžně shromažďovat a zpracovávat tak, aby starší lidé i ti co se o ně starají, snadno zjistili, jaké služby a jak vlastně mohou čerpat. Odpadlo by jim tak zdlouhavé shánění a ověřování informací jak to vidíme dnes. Znám to z vlastní zkušenosti, mé mamince je přes 80 a můžu potvrdit, že když pro ni něco potřebuji zajistit, musím běhat - jak se říká - od čerta k ďáblu,“ podotkla jednička kandidátky Lidie Vajnerová.

V průzkumu na sedmém místě

Budoucnost se objevila ve volebním průzkumu společnosti Phoenix, když obsadila pomyslné sedmé místo a s výsledkem 7,5 procenta by se dostala do krajského zastupitelstva, necelé procento za ODS a necelá dvě procenta za Změnou pro Liberecký kraj. Vzhledem k tomu, že kampaň je stále teprve na začátku a Budoucnost pro LK je novým uskupením, jde o zajímavý výsledek.

Zajímá vás program Budoucnosti pro LK? Více o kandidátce najdete tady.

Autoři | Foto Nová Budoucnost pro LK

Štítky průzkum, vláda, Liberecký kraj, Pavel Žur, Martin Půta, Zuzana Kocumová, Lidie Vajnerová, Miloš Krčmář, ODS, Phoenix

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budoucnost pro LK se ukazuje. Oznámkovala krajskou vládu a v průzkumu získala 7,5 procenta  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.