Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Hospodaření Liberce loni skončilo přebytkem 78 milionů korun

Hospodaření Liberce při bezmála dvoumiliardovém rozpočtu loni skončilo v plusu 78 milionů korun. Přebytek vyrovnal záporná salda za předchozí tři roky, řekl náměstek primátora pro ekonomiku Jan Korytář (Změna pro Liberec).

"V roce 2014 činilo záporné saldo 5,7 milionu korun, v roce 2013 to bylo 28 milionů a v roce 2012 dokonce 56 milionů," uvedl Korytář. Město podle něj tak dobře hospodařilo díky efektivnímu nakládání s finančními prostředky a přebytek bude zahrnut do letošního rozpočtu.

Podle mínění předsedy finančního výboru a opozičního zastupitele Jiřího Šolce (Starostové pro Liberecký kraj) ale město nehospodařilo tak dobře, jak uvádí. "Přebytek je vždy lepší než schodek, byť přebytek v takovéto výši spíše ukazuje na jistou bezradnost v situaci, kdy rada města bere na vědomí havarijní stavy komunikací, chodníků, propustků a podobně," míní Šolc. "Je také důležité připomenout růst ekonomických ukazatelů celé ČR a z toho vyplývající meziroční takřka stomilionový růst příjmů města. Potom to ohromující číslo 78 milionů už není tak skvělé," dodal opoziční zastupitel.

Podle něj je nyní důležité přebytek odpovědně investovat do infrastruktury. "Osobně bych navrhl část přebytku odložit na plánovanou rekonstrukci bazénu," dodal. Plavecký stadion nutně potřebuje rekonstrukci dožilých technologií, náklady se odhadují na 350 milionů korun a město chce opravu zahájit v roce 2018.

Příjmy města loni přesáhly 1,941 miliardy korun. Z toho daňové byly za více než 1,359 miliardy, při schvalování rozpočtu očekávalo vedení města, že budou o 50 milionů nižší. Radnice předpokládá, že letos na daních získá ještě o 30 milionů více než loni.

Na letošní rok má Liberec schválené příjmy a výdaje ve výši 1,68 miliardy Kč. Stejně jako loni se dá ale předpokládat, že se rozpočet díky dotacím a dalším příjmům navýší ke dvěma miliardám. Původní rozpočet na loňský rok byl asi 80 milionů korun nižší než na letošní rok.

Zadluženost Liberce v roce 2015 poklesla o zhruba 120 milionů. "Podepsalo se na tom především navýšení amortizačního fondu o 70 milionů korun a také fakt, že město koncem roku nečerpalo žádné kontokorenty a revolvingové úvěry," uvedla mluvčí magistrátu Jana Kodymová. Do amortizačního fondu si město ukládá peníze na splacení dvoumiliardového dluhopisu. Zatím v něm má zhruba 350 milionů.

Autoři | Foto Radim Němeček

Štítky Liberec, rozpočet, Jan Korytář, Jiří Šolc, Starostové pro Liberecký kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hospodaření Liberce loni skončilo přebytkem 78 milionů korun  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.