Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Evropskou dotaci získá 11 projektů z Libereckého kraje

Na rekonstrukci zámku v Doksech nebo výstavbu horolezecké expozice v muzeu v Turnově půjdou peníze z česko-saského programu. Monitorovací výbor schválil 11 přeshraničních projektů s žadateli z Libereckého kraje, na které půjde dohromady 10,8 milionu eur (291,8 mil. Kč).

"Nejvíce projektů bylo schváleno v oblasti, která je zaměřená na zachování, ochranu, propagaci a rozvoj přírodního a kulturního dědictví. Jedná se o sedm přeshraničních projektů," uvedl radní Libereckého kraje Vít Příkaský (ČSSD).

Doksy potřebují rekonstruovat zámek, který loni získalo do svého vlastnictví. S partnerským městem Bad Muskau připravily projekt za 1,645 milionu eur (44,5 mil. Kč). "Chtěli bychom v přízemí zámku vybudovat turistické informační centrum s malým výstavním prostorem, o patro výš máme v plánu multifunkční sál, kterým by začínal prohlídkový okruh zaměřený na historii a prezentaci města Doksy a našeho německého partnera Bad Muskau," řekla už dříve starostka Doks Eva Burešová. Projekt je podle ní postaven na významných osobnostech, které se zasloužily o rozvoj obou regionů. "U nás to byl Albrecht z Valdštejna a u nich to byl Fürst Pückler, který se podobně zasloužil o hospodářský rozvoj Bad Muskau," dodala.

Obdobně velký projekt připravilo i Muzeum Českého ráje v Turnově s muzeum v německém lázeňském městečku Bad Schandau. V Turnově by měla vzniknout expozice horolezectví, které je jedním z fenoménů regionu. O její vytvoření muzeum usiluje dlouhodobě. Projekt počítá s demolicí spojovacích chodeb, objektu kavárny a dílen v areálu muzea. Na jejich místě vznikne dvoupodlažní budova pro novou expozici. Stavební úpravy se dotknou i muzea, atria a okolí muzea včetně zahrady. Expozice prostoupí i do sousedního domu, který loni pro muzeum odkoupil Liberecký kraj od města Turnov za 3,8 milionu korun.

Z přeshraničního programu půjdou peníze i na dokončení obnovy unikátního Kittelova domu v Pěnčíně na Jablonecku, vybudování naučné stezky s dětským hřištěm a dalším zázemím v Lužických horách nebo záchranu a obnovu menších kulturních památek v Hrádku nad Nisou či Frýdlantu.

Autoři

Štítky projekt, muzeum, Liberecký kraj, zámek, Turnov, Bad Muskau, ČSSD, Eva Burešová, Albrecht z Valdštejna, Muzeum Českého ráje v Turnově

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Evropskou dotaci získá 11 projektů z Libereckého kraje  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.