Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Příprava nového územního plánu nabrala další zpoždění, dříve než v říjnu 2017 nebude

Příprava územního plánu Liberce nabrala další zpoždění. Důvodem jsou dohodovací řízení s krajským úřadem a dalšími dotčenými orgány. Nový územní plán tak bude mít město nejdřív v říjnu 2017.

Na vytvoření územního plánu pracuje radnice od roku 2007, platnost současného skončí v roce 2020. Podle původního harmonogramu měl být územní plán schválený loni. Vedení radnice vzešlé z komunálních voleb v roce 2014 se ale rozhodlo předchozí návrh přepracovat s cílem schválit ho nejpozději do konce června 2017. To se ale kvůli dohodovacímu řízení nepodaří.

Podle náměstkyně primátora Karolíny Hrbkové (Změna) by při standardním procesu dostali zastupitelé územní plán ke schválení v březnu či dubnu 2018. Vedení města se proto rozhodlo, že Hrbková připraví variantu s rychlejším postupem. "Musíme změnit některé postupy na radnici tak, abychom maximum času, které máme k dispozici, efektivně využili na vytváření územního plánu," řekla Hrbková. Rychlejší variantu ještě musí dopracovat. Měla by umožnit schválení územního plánu na podzim příštího roku.

V dohodovacím řízení se podle Hrbkové řešil způsob napojení průmyslové zóny Jih, rozšíření rušné křižovatky ulic Klášterní a Jablonecká v centru nebo využití ploch v aktivní záplavové zóně. Aktualizovat se také musela územní energetická koncepce.

Přípravu územního plánu opozice kritizuje, a to nejen kvůli délce projednávání. Poukazuje třeba na nedostatek volných ploch pro průmysl. Podle norem by měl mít Liberce k dispozici minimálně 800 hektarů, v návrhu se ale počítá s 500 hektary. Radnice argumentuje tím, že zamýšlené rozvojové plochy na okraji města musely ustoupit ochraně životního prostředí, třeba v Machníně. "Bohužel jsme narazili na nesouhlas dotčených orgánů. Záležitost by muselo po odvolání řešit ministerstvo a to je běh na dlouhou trať," uvedla již dříve Hrbková. Opozici se nelíbí ani to, že některé plochy pro průmysl jsou v místech určených i pro bydlení, třeba v Karlinkách nebo Růžodolu. Nesouhlasí ani s tím, že oproti předchozímu návrhu je ploch pro bydlení méně, zejména pro výstavbu rodinných domů.

K územnímu plánu, jenž bude řešit rozvoj stotisícového města v příštích 20 až 30 letech, se bude moci ještě jednou vyjádřit veřejnost. Radnice původně předpokládala, že to bude letos. Kvůli zpoždění to ale bude podle Hrbkové nejspíš v červnu příštího roku.

Autoři

Štítky územní plán, radnice, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příprava nového územního plánu nabrala další zpoždění, dříve než v říjnu 2017 nebude  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.