Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Koalice na radnici nejspíš nepadne. Liberečtí zastupitelé opět zvolili náměstkyní Karolínu Hrbkovou

Liberečtí zastupitelé zvolili na post náměstkyně primátora pro životní prostředí, veřejný prostor a cestovní ruch v prosinci odvolanou Karolínu Hrbkovou (Změna). Pro její opětovné zvolení na lednovém jednání hlasovalo dvaadvacet zastupitelů. Koalice Změny a bývalých zastupitelů za ANO tak nejspíš bude pokračovat i nadále. Kdyby se současná koalice rozpadla, jiné řešení by politici těžko hledali kvůli osobním averzím a velké roztříštěnosti stran.

„Lepší řešení jsme v této situaci nenašli a toto je jediná šance, jak uklidnit situaci a stabilizovat město,“ primátor Tibor Batthyány (dříve ANO).

Je to přitom jen pět týdnu, kdy ji liberečtí zastupitelé odvolali z pozice náměstkyně pro územní plánování, veřejnou zeleň a životní prostředí. Bod tehdy nechal zařadit na program primátor Tibor Batthyány. Důvodem bylo podle něho manažerské selhání náměstkyně, kdy stále není schválen nový územní plán, který je v její gesci. Pro její odvolání hlasovalo rovněž dvaadvacet zastupitelů, tedy o dva více než kolik bylo potřeba.

„Nechtěl jsem, abych to došlo do nějakého stádia politiky a demonstrací. Nemířím tímto proti straně, ale beru to jako manažerské selhání jednotlivce. V prvním roce společného fungování jsme se nechali argumentačně utáhnout a důvěřovali jsme si. Jsou za námi roky dva a neschválený územní plán komplikuje život mnoha Liberečanů a já se za to cítím také odpovědný,“ řekl tehdy primátor.

A právě územní plán zůstane i přes opětovné zvolení Hrbkové v gesci primátora Batthyányho. Hrbková bude mít na starost resort životního prostředí, veřejný prostor a cestovní ruch.

Změna pro Liberec, která je koaličním partnerem nezávislých zastupitelů vyloučených v prosinci z ANO, brala prosincové odvolání náměstkyně jako porušení koaliční smlouvy. Přípravu nového územního plánu si už tehdy vzal do své gesce primátor. 

Právě nový územní plán je už takovým libereckým nekonečným příběhem. Na vytvoření územního plánu pracuje radnice od roku 2007, platnost současného skončí v roce 2020. Podle původního harmonogramu měl být územní plán schválený loni. Vedení radnice vzešlé z komunálních voleb v roce 2014 se ale rozhodlo předchozí návrh přepracovat s cílem schválit ho nejpozději do konce června 2017. Nový termín byl podle Hrbkové září 2017.  

Foto MML

Štítky primátor, radnice, životní prostředí, Tibor Batthyány, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koalice na radnici nejspíš nepadne. Liberečtí zastupitelé opět zvolili náměstkyní Karolínu Hrbkovou  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.