Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

ANO odmítlo v Liberci koalici s vítěznou Změnou pro Liberec

Ano 2011 odmítlo koalici s vítěznou Změnou pro Liberec. Povolební spolupráci se Změnou v Liberci strana odmítla už před volbami kvůli osobním útokům, pomluvám i výhrůžkám, které prý Změna v předvolební kampani použila. "Na našem postoji se nic nezměnilo," řekl dnes lídr ANO Tibor Batthyány.

Žádnou vlastní koalici však ANO, které skončilo jako druhé, zatím nechystá. Komunální volby v Liberci vyhrála Změna pro Liberec, když jí hlas dalo 25,46 procenta voličů. V 39členném zastupitelstvu získala 12 mandátů, ANO jich má devět. Dohromady by tak strany daly pohodlnou většinu 21 mandátů. "Rozhodně s nimi nechceme jít do koalice, dáváme jim ale čas a prostor sestavit jinou koalici. Změna je jasný vítěz a to respektujeme, žádnou vlastní koalici zatím sestavovat nebudeme," řekl Batthyány.

Na třetím místě skončili Starostové pro Liberecký kraj, kteří získali osm mandátů, právě s nimi Změna spolupracuje na krajské úrovni - koalice Starostů a Změny stojí už dva roky v čele Libereckého kraje. Koalice je však už delší dobu v krizi, nefunguje a hrozí, že se rozpadne. Navíc by měla jen těsnou většinu 20 mandátů. "Pro nás je přijatelná pouze koalice nejméně tří subjektů, která bude mít v zastupitelstvu jasnou většinu nejméně 23 hlasů," vysvětlil lídr Starostů v Liberci Michal Hron.

V Liberci vybírali voliči v komunálních volbách z 15 kandidátek, uspělo jich jen sedm. Do zastupitelstva se dostala ještě ČSSD, která má čtyři křesla v zastupitelstvu. Po dvou mandátech mají komunisté, TOP 09 a ODS. Pokud by se Změně nepodařilo koalici sestavit, přichází v úvahu ještě varianta ANO se Starosty a například s ČSSD, která by měla 21 mandátů a v případě spojení s TOP 09 dokonce 23. ANO ani Starostové o ní však zatím jednat nechtějí. "Chceme dát šanci Změně jako vítězi, nechceme vést žádná paralelní jednání," ujistil Hron. Změna pro Liberec v čele s Janem Korytářem vyhrála volby v Liberci i před čtyřmi lety.

Změna se tehdy spojila s ČSSD, hnutím Liberec občanům (předchůdce Starostů) a Unií pro sport a zdraví. Korytář se tehdy stal primátorem, v čele města však vydržel jen necelých pět měsíců. Koalice se rozpadla údajně kvůli špatné komunikaci právě s Korytářem. V čele města ho koncem dubna 2011 nahradila jeho náměstkyně za ČSSD Martina Rosenbergová. Liberci od té doby vládla menšinová koalice tvořená ČSSD, hnutím Liberec občanům, třemi zastupiteli zvolenými za Věci veřejné a dvěma z Unie pro sport a zdraví.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky Liberec, koalice, ANO 2011, Tibor Batthyány, ČSSD, Jan Korytář, TOP 09, Starostové pro Liberecký kraj, Martina Rosenbergová, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tasmansky Czert

Díkybohu.

Pondělí, 13. října 2014, 19:44Odpovědět

ANO odmítlo v Liberci koalici s vítěznou Změnou pro Liberec  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.