Počasí dnes10 °C, zítra12 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Karty jsou rozdány. Kdo bude v Liberci vládnout?

Napínavé sčítání volebních hlasů je u konce, dopadlo výrazným vítězstvím Změny pro Liberec a velkým ústupem sociální demokracie a především ODS, která jen těsně překročila pět procent. Na řadě je povolební vyjednávání, možností je několik, hlavní slovo má ale vítěz voleb.

Tým Změny v čele s Janem Korytářem už také zahájil jednání s ANO a se Starosty. Po mnohých předvolebních prohlášeních bylo téměř nemožné, aby Změna s ANO nebo se Starosty utvořila koalici. Změnu nejprve odmítl lídr Starostů Hron, který si spolupráci s ní uměl představit jen v krajním případě. Těsně před volbami odmítl Změnu i lídr ANO Tibor Batthyány, ten ale své vyjádření později mírnil. „Největším pozitivem pro nás je zjištění, že Liberečáci jsou jednoznačně pro nová politická hnutí a nechtějí déle trpět staré pořádky. Věříme, že v příštích čtyřech letech bude mít Liberec silnou a stabilní radnici, která město posune kupředu k rozvoji a prosperitě,“ napsal lídr na facebookový profil ANO, když už bylo o vítězích a poražených jasno.

Jednání začala už v noci

Jednání o nové liberecké vládě probíhají. "Pro nás se nabízejí dvě koalice, a to je buď se Starosty, nebo s ANO, případně s doplněním nějakého menšího partnera," řekl lídr Změny Jan Korytář. Zda to tak bude, uvidíme, často se ale hovoří o nulovém koaličním potenciálu Změny, což by nahrávalo koalici bez vítězného hnutí. 

V tom případě by se muselo spojit ANO se Starosty, ČSSD a TOP 09, dohromady by taková koalice měla 23 hlasů a v záloze jsou ještě KSČM a ODS.  Zkušenosti z minula navíc ukazují, že takový scénář není vůbec nereálný. Těžko si představit, že Jan Korytář a spol. bude vládnout s Jiřím Šolcem či Davidem Václavíkem, a pokud ano, funkčnost takového spojení by nejspíš nebyla největší.

Nabízí se tedy koalice ANO plus Změna (dohromady 21 hlasů a tedy většina), nebo široká koalice bez Změny.

Poražení voleb

Komunální volby mají v Liberci několik velkých poražených. Tím hlavním je ODS, která se sice nakonec těsně dostala do zastupitelstva, tam ale bude mít jen dva mandáty. Je to velký ústup ze slávy, Liberec přecejen býval velkou baštou této strany. Neuspěla ani sociální demokracie, která nemá ani deset procent, současná primátorka tak skončí a ČSSD obhájila pouze čtyři zastupitele.

Neuspěl ani náměstek Jiří Rutkovský, jehož PRO sport a zdraví se do zastupitelstva nedostala, stejně jako Kamil Svoboda, KDU získalo pouze 2,3 procenta. „Je čas udělat pápá :). Přátelé děkuji všem za podporu! Neodcházím, jen se na chvíli schovám,“ napsal Svoboda na svém facebooku.

Porážku uznal i Roman Šotola se svým projektem Liberec ještě žije. Cílil na mladé a na sportovce, ale neuspěl. „Spoléhali jsme na kvalitu kandidátky a udělali spoustu chyb. Příště se poučíme, pokud nějaké příště bude. Ale věřím, že ano, každý začátek je těžký,“ uvedl Šotola.

Výsledky komunálních voleb 2014

Za názvem strany jsou získaná procenta hlasů  a počet mandátů v zastupitelstvu

1 Změna pro Liberec 25,46 (12)
2 ANO 2011 18,05 18,05 (9)
3 Starostové pro Liberecký kraj 16,59 (8)
4 Česká str.sociálně demokrat. 9,82 (4)
5 Komunistická str.Čech a Moravy 5,59 (2)
6 TOP 09 5,46 (2)
7 Občanská demokratická strana 5,04 (2)
8 PRO Sport a Zdraví 3,34 (0)
9 Nový směr-společná kandidátka 2,71 (0)
10 KDU-ČSL a nezávislí 2,29 (0)
11 Strana svobodných občanů 1,91 (0)
12 Liberec ještě žije 1,56 (0)
13 Úsvit přímé demokracie 1,39 (0)
14 Str.pro otevřenou společnost 0,58 (0)
15 Strana Práv Občanů 0,19 (0)

Autoři

Štítky Liberec, ANO 2011, ODS, koalice, volby, Jan Korytář, Tibor Batthyány, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, ČSSD, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tasmansky Czert

Tak zaprvé: Nejsem Liberečák, ale Liberečan. No a jestli jde Batthyánymu o rozvoj a prosperitu, tak by se měl Změně vyhnout. Ta umí jen negovat, bořit, bourat. Konstruktivní přístup k řešení problémů nikde v dohledu. Starostové odvedli dobrou práci už ve Vratislavicích, a téměř 50% všech hlasů je toho nejlepším důkazem! Doufám, že své schopnosti budou moci předvést i na magistrátu..

Neděle, 12. října 2014, 11:43Odpovědět

Karty jsou rozdány. Kdo bude v Liberci vládnout?  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.