Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Koaliční jednání pokračují. Jasno nemají v Liberci ani Jablonci

Týden po komunálních volbách zatím není jasné, kdo složí koalici v krajském Liberci ani sousedním Jablonci. V obou statutárních městech reálně hrozí, že vítězové voleb skončí v opozici. O koalicích se intenzivně jedná i v dalších městech kraje.


V Liberci vyhrála volby Změna pro Liberec s 12 mandáty, ke složení koalice potřebuje další dvě strany. Druhé ANO s devíti mandáty spojení odmítlo kvůli osobním útokům, pomluvám i výhrůžkám, které prý Změna v předvolební kampani použila. Třetí Starostové s osmi zastupiteli se Změnou sice jednají, dohodu ale strany neuzavřely. "Po zkušenostech z roku 2010, kdy Změna a ČSSD vytvořily jádro koalice, na které se nabalili další dva partneři, totiž trváme na tom, že Změna musí předložit návrh kompletního trojkoaličního projektu," řekl lídr Starostů Michal Hron.

Jako třetího nyní Změna navrhuje TOP 09, jež získala dva mandáty. Dohromady by tak měla koalice 22 z 39 hlasů. "Setkání se nebráníme. Neznamená to ale, že do koalice vstoupíme," řekla Zora Machartová, jež byla lídrem TOP 09. Také Starostům a TOP 09 totiž vadila kampaň Změny, což může být překážkou pro spolupráci. Podle některých zdrojů se proto Změna chystá nabídnout pro pozici primátorky Zuzanu Kocumovou, jež získala nejvíce preferenčních hlasů. Oficiálně to Změna odmítá. Od příštího týdne chce o vzniku vlastní koalice v Liberci vyjednávat i hnutí ANO, které ve volbách skončilo na druhém místě.

Složitá je situace i pro vítěze voleb v Jablonci, první ODS stejně jako druhé ANO získaly ve třicetičlenném zastupitelstvu shodně sedm mandátů. Poté, co třetí ČSSD se čtyřmi mandáty odmítla spolupráci s ODS, je pro občanské demokraty jedinou reálnou šancí spojení s ANO. "Stále vyjednáváme," konstatoval primátor a lídr ODS Petr Beitl. Podle lídra ANO Milana Kouřila pro hnutí přicházejí v úvahu stále tři až čtyři možnosti. "Každá má nějakou slabou stránku. Je to složitější, než se zdálo," řekl. Ani v Jablonci se zřejmě nedá předpokládat rychlá dohoda.

V České Lípě by se mohla koaliční smlouva podepsat už příští týden. Město zřejmě povede ČSSD, ANO, ODS a Uděláme pořádek v České Lípě. Dohromady budou mít v pětadvacetičlenném zastupitelstvu 15 hlasů.

Jednání v Semilech jsou na počátku, vítězná Volba pro Semily chce jednat se všemi stranami. V 21členném zastupitelstvu získala osm mandátů, za ní skončilo ANO se čtyřmi mandáty a třetí uskupení SPOLU s třemi zastupiteli.

Také v Turnově jsou jednání na počátku, naopak takřka jasno je v pátém největším městě kraje, v Novém Boru. Dosavadní spojenci na radnici Starostové a hnutí SNK ED - Nový Nový Bor budou mít 13 z 21 mandátů. "Naším zájmem ale je, aby rada byla pestrá. Chceme se proto setkat se zástupci všech stran," uvedl starosta Jaromír Dvořák.

Také v Harrachově by se na pozici starosty nemělo nic změnit a město by nadále měla vést Eva Zbrojová, jejíž Starostové získali šest z 15 mandátů. "Předpokládám, že se jednání uzavřou v úterý. Koalice bude mít osm až 11 členů," řekla Zbrojová. Do zastupitelstva byl v krkonošském středisku zvolen i právník Tomáš Vašíček, po němž město u soudu vymáhá 2,5 milionu korun. Ten zřejmě bude v opozici.

Napsala ČTK

Štítky Liberec, koalice, Jablonec, ANO 2011, volby, ODS, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Starostové a nezávislí, ČSSD, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koaliční jednání pokračují. Jasno nemají v Liberci ani Jablonci  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.