Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Liberecké referendum bude nejspíš řešit soud

První liberecké referendum o odprodeji strategického majetku města budí čím dál více emocí. Přípravný výbor se hodlá obrátit na soud poté, co zastupitelstvo nerespektovalo jejich navržený termín. Zastupitelé navíc měli proti vůli přípravného výboru odhlasovat jiné znění referendových otázek.

„Obrátíme se nyní na soud a budeme se domáhat vyhlášení referenda na termín nejbližších parlamentních voleb, jak jsme dopředu žádali. Jinak hrozí, že referendum nebude platné, pokud by přišlo méně než pětatřicet procent voličů. Vedení města spolu s ODS chtějí privatizovat letiště a TSML ještě před dalšími komunálními volbami a proto se snaží různými způsoby platnost a závaznost referenda překazit ,“ popsal zmocněnec přípravného výboru Jan Korytář.

Zastupitelé se ve čtvrtek shodli na datu 4. října tohoto roku. V případě, že by prezident republiky vyhlásil předčasné volby do poslanecké sněmovny a ty by se konaly už letos v termínu od 13. září do 4. října, mohlo by se referendum uskutečnit současně s těmito volbami.

„Referendum má sloužit primárně k tomu, aby lidé mohli vyjádřit svůj názor k aktuální situaci. Proto jsme zvolili termín, který jim to umožní. Nás zajímá jejich názor, kdežto politické hnutí Změna pouze jejich účast,“ řekla primátorka Liberce Martina Rosenbergová a dodává, že Změně jde především o předvolební kampaň, ke které chtějí referendum zneužít.

„Nás zajímá názor občanů, a proto chceme, aby měli možnost vyjádřit jej co nejdříve. Jejich neúčasti se rozhodně nebojím,“ doplnila primátorka.

Podle přípravného výboru by referendum mohlo vyjít na něco málo přes 1,2 milionu korun. Podle magistrátu by mohla být částka až dvojnásobná.

O konání referenda rozhodli samotní Liberečané. Organizátoři od 13. února nasbírali 8235 platných podpisů. To je o 174 více, než kolik bylo pro vypsání referenda potřeba.

Štítky liberec, referendum, ODS, Jan Korytář, volby do Poslanecké sněmovny PČR, Martina Rosenbergová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecké referendum bude nejspíš řešit soud  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.