Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Liberecký kraj chce změnit systém pro veřejné zakázky

Liberecký kraj chce změnit svůj systém pro zadávání veřejných zakázek. Za špatný považuje současný trend orientace jen na nejnižší cenu. Novinářům to řekl hejtman kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

 

"Kyvadlo se z polohy před pěti lety, kdy se zakázky rozdávaly, překmitlo do druhé fáze, kdy zadavatelé si nejsou schopni příliš poradit s tím, aby odfiltrovali firmy, které nejsou schopné plnit to, k čemu se zavázaly," uvedl Půta. "Chceme proto učinit pokus nepříjemně vychýlené kyvadlo soutěžení jen na cenu vrátit do normálnější podoby," nastínil.

Impulsem pro změnu systému byly letošní problémy s jirkovskou stavební společností IZ-Real, která za bezmála 28 milionů korun zateplovala dvě školské budovy v Liberci. Stavby od zahájení provázely problémy, firma nedodržovala kvalitu práce ani termíny.

Kraj ji proto nedávno vypověděl smlouvu, navíc za odstranění havarijního stavu na jedné z budov bude muset zaplatit dalších skoro deset milionů korun. "Všichni veřejní zadavatelé se bojí soutěžit jinak než na cenu, a toto je ukázka, kdy někdo nabídne cenu a není jisté, že zrealizuje," prohlásil hejtman. Kraj chce proto zavést přísnější kvalifikační kritéria pro možnost vstupu firem do soutěže. U silničních zakázek navíc zvažuje zavedení podmínky, kolik hodin denně musí firma na stavbě odpracovat. "Často to probíhá tak, že firmy vysoutěží více silničních staveb, než kolik jsou schopné realizovat. A pak posílají jednu partu z jedné stavby na druhou a imitují činnost," uvedl Půta.

Nový systém chce kraj vyzkoušet ještě letos na zakázkách, u kterých si může realizaci dovolit odložit. Dá se totiž předpokládat, že některé firmy budou přísnější podmínky považovat za diskriminační a odvolají se k antimonopolnímu úřadu (ÚOHS). "Nebudeme v podmínkách používat kritéria, jež už v minulosti označil ÚOHS za diskriminační," dodal hejtman.

Napsala ČTK

Štítky Liberecký kraj, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Liberec, veřejná zakázka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj chce změnit systém pro veřejné zakázky  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.