Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Liberecký kraj ušetřil loni na zakázkách více než 151 milionů

Liberecký kraj ušetřil loni díky transparentním veřejným soutěžím na zakázkách přes 151 milionů korun. V průměru se podařilo zakázky zlevnit o 26,5 procenta. Za celý loňský rok zadal kraj 92 veřejných zakázek za více než 570 milionů korun, ve veřejných soutěžích se cena snížila na 419 milionů bez DPH.

Nejvíc kraj šetří na službách, výrazně se daří zlevňovat i stavební zakázky hlavně u zateplování a rekonstrukce objektů, řekl dnes náměstek Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj).

"Kromě dosažení finanční úspory Liberecký kraj velmi důsledně prověřuje zachování kvality podle projektové dokumentace," uvedl Pieter. V roce 2013 se v Libereckém kraji podařilo na 90 veřejných zakázkách ušetřit 114 milionů korun, letos už ale kraj tak výrazné úspory v soutěžích nečeká. Hlavně u zakázek na rekonstrukce komunikací, kam se letos soustředí v Česku miliardy korun, už se podle Pietera ceny tolik snižovat nebudou.

Zatímco loni se podle Pietera v soutěži ceny u některých silničních zakázek snižovaly i na 65 procent, letos se pohybují kolem 90 procent předpokládané hodnoty stanovené projektanty. "Je to dáno tím, že zakázek je hodně a kapacity jsou omezené, ale i předpokládaná hodnota se na základě loňských smluv snížila," řekl náměstek. Stále častěji se tak stává, že kraj musí soutěž opakovat, protože nabídkové ceny jsou vyšší než cena stanovená projektanty. Od začátku roku tak musel kraj podle náměstka zopakovat už dvě zakázky z oblasti dopravních staveb.

Nejnižší cena přitom nemusí být vždy nejlepší, o tom se vedení kraje přesvědčilo loni v červnu. Muselo vypovědět smlouvu dodavateli, který zajišťoval zateplení Střední školy gastronomie a služeb v Liberci a domova mládeže v Truhlářské ulici. Firma už předtím stavby opustila, aniž je zabezpečila proti dešti. Jen v Dvorské pak přívalové deště napáchaly škody za deset milionů, které musel kraj nechat opravit. Dalších sedm milionů korun zaplatí letos za dokončení zateplení.

Kraj po této zkušenosti zpřísnil podmínky veřejných zakázek. "Nejen, že vyžadujeme od uchazečů reference, ale také prověřujeme, jaké s nimi mají jinde zkušenosti," řekl Pieter. Kraj také žádá od uchazečů složení jistiny, omezuje množství subdodávek nebo žádá bankovní záruky až do výše plánované investice. "Může to sice snížit počet uchazečů, všechny podmínky jsou ale v souladu se zákonem," dodal hejtmanův náměstek.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky Liberecký kraj, Marek Pieter, veřejná zakázka, soutěž, Starostové pro Liberecký kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj ušetřil loni na zakázkách více než 151 milionů  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.