Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Liberecký kraj vyplatí Kocumové ještě tříměsíční plat

Liberecký kraj vyplatí nedávno odvolané náměstkyni pro zdravotnictví Zuzaně Kocumové (Změna pro Liberecký kraj) ještě tři měsíční platy. Dohromady dostane 220.950 korun a dalších 75.126 korun to bude stát krajskou kasu na odvodech na sociální a zdravotní pojištění.

Návrh dnes schválilo krajské zastupitelstvo. Komunisté sice žádali, aby kraj odměnu nevyplácel, a o těch 296.076 Kč zvýšil dotaci pro Nemocnici s poliklinikou v České Lípě. Návrh ale nezískal podporu. Komunisté sice žádali, aby kraj odměnu nevyplácel, a o těch 296.076 Kč zvýšil dotaci pro Nemocnici s poliklinikou v České Lípě. Návrh ale nezískal podporu. Kocumovou odvolalo 25. listopadu krajské zastupitelstvo na návrh klubu Starostů. Odůvodnilo to jejím selháním v řízení resortu, rozpory v důležitých otázkách fungování a rozvoje kraje a absencí týmové spolupráce. Pro odvolání hlasovalo tehdy 35 z 44 přítomných zastupitelů. O náhradě za Kocumovou zatím zastupitelstvo nejednalo. Žádný návrh na dnešním jednání nikdo nepředložil. Řízením rezortu zdravotnictví je dočasně pověřen ekonomický náměstek Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj).

Na vyplacení odměny není v případě ukončení funkce či odvolání u krajských radních ze zákona nárok. Zatímco zákon o obcích tuto povinnost ukládá, v zákoně o krajích je to jen možnost. Proto muselo o odměně rozhodnout zastupitelstvo. Pro hlasovalo 25 ze 42 přítomných zastupitelů, návrh nepodpořili komunisté a někteří sociální demokraté. "Klub KSČM se domnívá, že Zuzana Kocumová byla odvolána kvůli řadě pochybení a metodických chyb, a to jsou důvody pro nevyplacení navržené odměny," řekl předseda klubu František Pešek.

Odvoláním Kocumové se v listopadu prakticky rozpadla krajská koalice tvořená Starosty a Změnou. O odvolání žádného dalšího z devíti krajských radních se ale v listopadu ani dnes nejednalo. Na svém postu zůstal i hejtman Martin Půta (STAN), který byl nedávno obviněn z korupce. Ani jeho odvolání zatím nikdo nenavrhnul. Jednání o nové koalici zatím uzavřena nebyla. Změna má zájem ve spolupráci se Starosty pokračovat, spekuluje se ale také o spolupráci Starostů s ODS a ČSSD.

V Libereckém kraji vyhráli před dvěma lety volby Starostové a získali 13 křesel v 45členném zastupitelstvu. Druzí komunisté a třetí Změna pro Liberecký kraj mají po deseti křeslech. Čtvrtá skončila ČSSD se sedmi mandáty a pět jich obsadila ODS. Koalice Starostů a Změny stála v čele Libereckého kraje od listopadu 2012 a má těsnou většinu 23 mandátů. V posledních měsících ale prakticky nefungovala. V září navíc klub Změny opustila radní Ivana Hujerová, a tím koalice ztratila i formální většinu jednoho hlasu v zastupitelstvu.

Napsala ČTK

Štítky Liberecký kraj, Zuzana Kocumová, Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s., koalice, ČSSD, ODS, Starostové a nezávislí, Marek Pieter, Starostové pro Liberecký kraj, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj vyplatí Kocumové ještě tříměsíční plat  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.