Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na starostu Harrachova kandiduje právník, s nímž se město soudí

Na starostu Harrachova kandiduje právník Tomáš Vašíček, s nímž se město soudí o 2,5 milionu korun. Vašíček je lídrem kandidátky SNK - Změna pro Harrachov. "Využil jsem svého občanského práva kandidovat, jako jakýkoliv jiný občan v Harrachově, protože nejsem spokojený s poměry v Harrachově," řekl Vašíček.

Vašíček Harrachov před čtyřmi lety zastupoval ve sporu o stomilionový dluh z dob privatizace tamní sklárny. Tehdejší vedení města v čele s ODS s ním uzavřelo nevýhodnou smlouvu za deset milionů korun bez výběrového řízení. Zaplaceno dostal zhruba 3,5 milionu, téměř 2,5 milionu korun teď město žádá u soudu zpět. "Podali jsme k soudu žalobu, projednávání však zatím nezačalo, protože jsme ještě nezaplatili 150.000 korun soudního poplatku," řekla starostka Eva Zbrojová. Radnice podle ní žádá soud o prominutí platby.

Vrácení peněz se Harrachov domáhá na základě rozhodnutí antimonopolního úřadu (ÚOHS), podle něhož radnice porušila zákon, když zakázku zadala bez veřejné soutěže. Úřad za to městu vyměřil i pokutu 40.000 korun. Zakázka navíc byla předražená, obvyklá cena v takovém případě by se podle Zbrojové měla pohybovat kolem milionu korun. Proto teď radnice žádá své peníze zpět.

Harrachovu se už bez Vašíčka podařilo ve sporu o stomilionový dluh uspět. Po 21 letech kauza letos v červnu skončila, když nabylo právní moci rozhodnutí soudu, který Harrachov povinnosti dluh zaplatit definitivně zbavil. Hospodaření města se navíc od roku 2010 výrazně zlepšilo. "Když jsem město přebírala, bylo v deficitu 4,5 milionu korun a mělo obstavené účty, neměli jsme málem ani na výplaty. Dnes jsme v přebytku 6,5 milionu a i akci, jako je zateplení mateřské školy, můžeme předfinancovat bez úvěru," řekla Zbrojová.

V oblíbeném krkonošském středisku jde letos do voleb rekordní počet deseti subjektů a 150 kandidátů, což je desetina obyvatel města. "Prakticky každá harrachovská rodina má nějakého kandidáta, některé i několik," poznamenala Zbrojová, která je lídrem kandidátky Starostové pro Liberecký kraj. Ve volbách proti sobě budou stát například bratři Tomáš a Pavel Plocovi. Tomáš - bývalý harrachovský starosta - vede kandidátku ODS, Pavel - bývalý skokan a dnes poslanec - je lídrem kandidátky ČSSD.

Před čtyřmi lety si obyvatelé v Harrachově vybírali z osmi kandidátek, do zastupitelstva se jich dostalo sedm. Neuspěla jen Dělnická strana sociální spravedlnosti. Zvítězila tehdy ODS, když jí hlas dalo 23,48 procenta voličů a v 15členném zastupitelstvu získala čtyři mandáty. Za ní skončily Demokratická regionální strana (DRS) a Věci veřejné (VV), které získaly po třech mandátech. Dvě křesla v zastupitelstvu má Strana pro otevřenou společnost (SOS). Po jednom mandátu získaly kandidátky Starostů pro Liberecký kraj (SLK), Strany zelených a SNK Evropští demokraté. Městu vládne koalice DRS, VV, SLK a SNK ED s těsnou většinou osmi hlasů. Zbrojová tehdy vedla kandidátku DRS.

Napsala ČTK

Štítky Harrachov, SNK Evropští demokraté, Eva Zbrojová, ODS, radnice, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Starostové pro Liberecký kraj, Strana pro otevřenou společnost, Pavel Ploc, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na starostu Harrachova kandiduje právník, s nímž se město soudí  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.