Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Nové vedení Liberce chce obnovit post městského energetika

Nové vedení stotisícového Liberce v čele s ANO 2011 chce po letech obnovit post městského energetika a víc se zaměřit na spotřebu a úspory energií v budovách města a jeho organizací. Na radnici už proto vznikla pracovní skupina ENERGO.

 

Vedení města dnes například nemá informace o tom, jak se změnila spotřeba energií třeba v souvislosti se zateplováním školních budov a dalších objektů. I to je jeden z důvodů, proč je nutno se otázkou energetických úspor zabývat komplexně, řekl dnes náměstek primátora Tomáš Kysela (ANO).

Městského energetika Liberec v minulosti měl, třeba v roce 1998 nově tehdy zvolený primátor Jiří Ježek (ODS) nastupoval do čela města právě z postu městského energetika. "V posledních několika letech ale tato pozice nebyla zřízena. Proč, to by bylo předmětem spekulace, a proto to nechci komentovat," řekl Kysela. Energetik města je podle něj v každém případě velmi potřebná pracovní pozice. "Není to pro nikoho trafika, jde o odborný post, bez kterého si ani menší města nedokážou představit smysluplnou práci v oblasti energetických dodávek, úspor a opatření," vysvětlil.

Liberec a jeho organizace vydávají ročně za energie desítky milionů korun. Jenom energie pro všechny základní školy stojí přes 41 milionů a dalších 15 milionů korun platí mateřské školy. Náklady zhruba o třetinu snížily v posledních letech sdružené nákupy elektřiny a plynu na burze, díky nimž se podařilo ušetřit miliony. Další úspory přináší zateplování, které radnice financovala s využitím evropských dotací. Na podobné projekty se chce město zaměřit i v budoucnu.

"Pracovní skupina ENERGO si dala za úkol vytipovat tři až pět objektů, které jsou energeticky nevyhovující, a na nich provést důkladnou analýzu energetické náročnosti - tzv. Energetické posouzení. Pak přijde na řadu odstranění energetických rizik a vyhodnocení konečného stavu," doplnil Kysela. Výsledkem by měla být metodika pro postup na dalších objektech. Členem pracovní skupiny se může stát každý odborník, který chce přispět k dobrému hospodaření s energiemi ve vztahu k městským objektům.

Napsala ČTK

Štítky Liberec, energie, radnice, ANO 2011, Jiří Ježek, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové vedení Liberce chce obnovit post městského energetika  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.