Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

ON-LINE: První volební den skončil. Účast je zatím vysoká

Předčasné volby do Poslanecké sněmovny jsou tady. Volební místnosti se v celé republice otevřely dnes úderem druhé hodiny odpolední. Liberečané budou rozhodovat tradičně v 87 místnostech. Všechny podstatné informace z průběhu voleb najdete v našem on-line přenosu, který budeme po celý den aktualizovat.

Jak správně hlasovat?

Volič se po příchodu do volební místnosti prokáže občanským průkazem, pasem nebo voličským průkazem. Každý může do úřední obálky vložit pouze jediný hlasovací lístek, na kterém může zakroužkovat až čtyři kandidáty, kterým dává přednost.

Neplatné jsou hlasovací lístky, které nejsou na předepsaném tiskopise, hlasovací lístky, které jsou přetržené nebo nejsou vloženy do úřední obálky. Neplatné je také hlasování více lístky v jedné obálce.

On-line přenos

22:00 - První volební den je u konce. Volební místnosti se otevřou opět v sobotu v 8:00. Dvě hodiny po poledni začne sčítání.

21:15 - O své právo vybrat si své budoucí poslance nepřijdou v Liberci ani ti voliči, kteří třeba až ve volební místnosti zjistí, že mají propadlý nebo poničený občanský průkaz. Liberecký magistrát jim obratem vystaví tzv. rychloobčanku, tedy průkaz totožnosti s platností jeden měsíc. Občanské průkazy bez strojově čitelných údajů vydává Nový magistrát dnes, v pátek 25. října do 22.00 hodin, a v druhý den voleb, tedy v sobotu 26. října, od 8.00 do 14.00 hodin. Nový magistrát má v sobotu do 12.00 hodin otevřeny i další přepážky.

„Vycházíme vstříc jednak těm občanům, kteří si do dne konání voleb nestačili vyzvednout vyhotovený občanský průkaz, o nějž si už dříve požádali. Lidem, kteří zjistí, že mají občanský průkaz poničený, propadlý, anebo jej ztratili, pak vydáváme takzvané rychloobčanky,“ vysvětlila Jitka Štíchová, vedoucí odboru správního a živnostenského MML.

20:30 - První den voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR je v Liberci zatím klidný. Odvolilo již 52 lidí v Krajské nemocnici Liberec, kam se vydala komise s přenosnou urnou. Své hlasy dávají nyní stranám také prostřednictvím přenosné schránky i vězni v liberecké vazební věznici. Těch zde volí celkem 120. Liberec má 87 volebních okrsků, z toho 7 v jediném městském obvodě, ve Vratislavicích nad Nisou. Voličů je ve městě 81.000.

20:03 - Účast v některých okrscích je tak velká, že se čekají i desetiminutové fronty na místo za plentou.

19:15 - Volební účast v Liberci se zatím pohybuje mezi 10 - 40 procenty. Nejméně hlásí okrsek 1 na Střední zdravotnické škole. Zapsáno tam je 2678 voličů, ale k urnám zatím dorazilo jen 170, tedy asi 5%. Nejvyšší účast je naopak například v ZŠ Dobiášova, ZŠ Lesní, nebo v okrsku v budově bývalého Uranu, tam je účast kolem 40 %. Volby se zatím obešly bez mimořádných událostí.

17:24 - Jeden ze čtenářů nám napsal své dojmy z letošních voleb do blogu. Více naleznete zde.

17:10 - Odvoleno má už několik lídrů. Během prvních hodin zavítal k urně Kamil Jan Svoboda nebo Martin Komárek. Například primátorka Martina Rosenbergová půjde volit v 18:00.

16:44 - Zájem o volby je podle členů komisí velký. Například v Ruprechticích přišlo během prvních dvou hodin 21 procent ze všech oprávněných voličů. Komise se během pátečního odpoledne nezastavila.

16:21 - Máte zajímavý postřeh z volební místnosti? Podělte se s dalšími čtenáři. Zajímavosti nebo fotky můžete posílat na redakce@libereckadrbna.cz.

15:50 - Z volebních komisí nám chodí zajímavé perličky. Do jedné z místností přišla seniorka, která si zapomněla občanský průkaz. Při odchodu pouze hlasitě poznamenala: "Tak ty komunisti můj hlas nedostanou."

15:10 - Některé domácnosti, které nemají například poštovní schránku, údajně nedostaly volební lístky. O ně může každý volič požádat ve volební místnosti. 

14:50 - Volit půjdou i vězni v liberecké věznici. "Ve Vazební věznici Liberec doposud předběžně projevilo zájem účastnit se nadcházejících voleb do Poslanecké sněmovny zhruba 50 procent vězněných osob. Přesný počet bude také ovlivněn splněním podmínek pro voliče, například předložení platného dokladu totožnosti," popsal mluvčí věznice Josef Porš.

14:25 - Do volebních místností zamířili první Liberečáci. "Během prvních dvacti minut k nám přišlo tak pětadvacet lidí," popsala Anna Ježková, členka komise volební komise v Barvířské ulici. 

14:00 - Volební místnosti jsou otevřeny.

13:10 - Volební místnosti se otevřou za hodinu, avšak na pracovištích v kancelářích se řeší už teď. "Ještě stále nejsem úplně stoprocentně rozhodnutá. Ale jdu volit v sobotu ráno," říká šestadvacetiletá Lenka. Pro zajímavost si ještě zkouší různé ankety na webech, které lidem napovídají, která strana jim je podle odpovědí nejbližší. Její kolegyně Dana naopak řeší, jak funguje kroužkování. Nechce totiž dát svůj hlas jenom straně, ale vykroužkuje své oblíbence. Odevzdat svůj hlas jde dnes odpoledne, dřív než s rodinou odjede na prodloužený víkend.

12:45 - Na volby se připravuje i policie. "Policejní hlídky se budou v rámci celého kraje pohybovat v okolí volebních místností a v místech, kde by mohlo v souvislosti s volbami dojít k narušení veřejného pořádku. Dále budou činit opatření k zamezení možného narušení příprav a průběhu voleb, chránit veřejný pořádek, bezpečnost občanů i majetek," popsala policejní mluvčí Jana Světlá.

11:35 - Podle posledních informací z kandidátek v Libereckém kraji vypadl pouze jediný člověk. Tím je Eduard Seibert z hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. 

11:10 - Více než jedenáct set Liberečáků bude volit mimo své trvalé bydliště. O voličský průkaz požádalo před předčasnými volbami do Poslanecké sněmovny celkem 1118 osob. Celý článek čtěte zde.

10:20 - Jen ve dvou krajích kandiduje nově vzniklá Romská demokratická strany. Svou kandidátku složila v Libereckém a Středočeském kraji. Více o novém sdružení najdete tady.

9:31 - O místa ve volebních komisích byl v Liberci velký zájem. Po oba dva dny do nich usedne 570 členů.

9:05 - Věkový rozdíl mezi nejmladším a nejstarším kandidátem je dvaašedesát let. Více naleznete tady.

8:20 - V Libereckém kraji kandiduje do voleb 18 stran a sdružení. Kompletní kandidátky naleznete pod tímto odkazem.

Volby do Poslanecké sněmovny 2013

Pátek, 25. října 2013, 18:30

Na Hokejce jsou vedle sebe Klausovci a Zemanovci
I v Liberci se objevily pomlouvačné letáky

Štítky volby, volební místnost, Poslanecká sněmovna ČR, občanský průkaz, Liberec, Liberecký kraj, Martin Komárek, Martina Rosenbergová, Kamil Jan Svoboda, Úsvit - Národní koalice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ON-LINE: První volební den skončil. Účast je zatím vysoká  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.