Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

První den přišlo k urnám v Liberci kolem 30 procent voličů

Kolem 30 procent se pohybuje průměrná voličská účast v Liberci v prvním dnu voleb do zastupitelstva statutárního města Liberce. Nejvyšší zájem v pátek 10. října zaznamenal okrsek číslo 65 – Kulturní a společenské centrum Lidové sady. Zde dosud odvolilo 44 procent z celkového počtu 685 voličů.

Tento okrsek měl také jednu z nejvyšších volebních účastí v komunálních volbách před čtyřmi lety, kdy sem přišlo k volebním urnám téměř 62 procent voličů.

Necelých 30 procent ze zhruba 1.200 voličů vhodilo do urny svůj hlas například na ZŠ Broumovská (číslo 58) nebo ZŠ Sokolovská na Vrchlického ulici (číslo 22), kde mají zapsáno 1.024 oprávněných voličů. V okrsku číslo 53 na ZŠ Dobiášova dosud odvolilo jen přibližně 20 procent z 1.556 oprávněných voličů.

Naopak tradičně nejnižší účast má i letos volební okrsek číslo 1, Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická v Kostelní ulici. Sem dosud dorazilo jen asi 5 procent z počtu 3.000 oprávněných voličů. Důvodem je především to, že značnou část zdejších voličů tvoří lidé, kteří mají trvalé bydliště na libereckém magistrátu.

„Volby v Liberci probíhají dosud tak, jak mají. Žádný problém jsme zatím řešit nemuseli. Vládne klid,“ uvedla vedoucí správního a živnostenského odboru Jitka Štíchová.

V sobotu 11. října se volební místnosti otevřou v 8.00 hodin a občané zde budou moci vybírat své budoucí městské zastupitele jako obvykle až do 14.00 hodin. Před čtyřmi roky dosáhla průměrná volební účast v Liberci podle čísel ze statistického úřadu 43,58 procent z celkového počtu 80.482 oprávněných voličů. Lidé v Liberci volí v osmdesáti volebních okrscích.

Napsala redakce

Štítky Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První den přišlo k urnám v Liberci kolem 30 procent voličů  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.