Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rada kraje má ode dneška dva nové členy z ČSSD

Rada Libereckého kraje má ode dneška dva nové členy z ČSSD. Skončilo tak období nejistoty, kdy kraji vládla rada bez většinové podpory v zastupitelstvu. Kraj teď vede nová koalice tvořená Starosty pro Liberecký kraj, ČSSD a většinou zastupitelů zvolených za Změnu pro Liberecký kraj.

Novou náměstkyní dnes zastupitelé zvolili Lenku Kadlecovou (ČSSD), která bude zodpovídat za sociální věci. Její stranický kolega Vít Příkaský byl zvolen radním pro rozvoj a evropské projekty.

Radu opustila Ivana Hujerová (Změna), která v pondělí rezignovala na post radního pro rozvoj, právě ji Příkaský nahradil. Kadlecová zase nastoupila do čela rezortu, který dosud vedl Petr Tulpa (Starostové), zastupitelé dnes rozhodli, že mu svěří zdravotnictví. To vedla do listopadu Zuzana Kocumová ze Změny, zastupitelstvo ji však odvolalo. Důvodem bylo její údajné selhání v řízení, rozpory v důležitých otázkách fungování a rozvoje kraje a absence týmové spolupráce. Rezort od té doby vedl náměstek hejtmana pro ekonomiku Marek Pieter (Starostové).

Nová koalice by měla mít dohromady 27 mandátů z 45 v zastupitelstvu - 13 je zastupitelů za Starosty pro Liberecký kraj, sedm mandátů má ČSSD a sedm je i zastupitelů ze Změny, kteří zůstali podepsáni pod programovým prohlášením. Pro Kadlecovou však dnes hlasovalo jen 25 zastupitelů a Příkaský dostal pouze 24 hlasů, ke zvolení to však stačilo. "Skončilo období, které trvalo už od loňského května, kdy fakticky nefungovala koalice. Věřím, že ČSSD bude stabilizačním prvkem," řekl po hlasování hejtman Martin Půta.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky ČSSD, Liberecký kraj, koalice, Starostové a nezávislí, Petr Tulpa, Zuzana Kocumová, Marek Pieter, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rada kraje má ode dneška dva nové členy z ČSSD  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.