Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Mackovíka odvolali na základě auditu, který na záchrance proběhl

Stanislav Mackovík končí v pozici ředitele krajské záchranky okamžitě. Hejtman Martin Půta nevyhověl jeho žádosti na uvolnění z funkce k začátku příštího roku a ředitele záchranky odvolala Rada kraje s okamžitou platností. Od středy povede záchranku jeho náměstek Jan Lejsek.

Překvapivá zpráva přišla z krajské záchranky už během pondělního večera. Stanislav Mackovík předal vedení Libereckého kraje žádost o uvolnění z funkce ředitele Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje. Post ředitele chtěl Mackovík podle svých slov opustit k poslednímu dni letošního roku.

Hlavní důvod? Manažerská selhání

Kraj Mackovíka odvolal na základě výsledků auditu záchranky."Hlavním důvodem odvolání jsou manažerská selhání vyplývající z forenzního auditu, který dnes projednala rada kraje," řekl hejtman Martin Půta. Podle něj ani Mackovík nerezignoval, ale pouze požádal o poskytnutí pracovního volna. "To si z pohledu nároků na řízení záchranné služby, ale i zákoníku práce neumím dost dobře představit," dodal Půta.

"Nový ředitel této největší příspěvkové organizace potřebuje mít jasný mandát k tomu, aby mohl provést potřebné změny v některých oblastech činnosti záchranné služby a zajistil nápravu chyb, “ řekl  hejtman s tím, že si přesto váží některých opatření, které odvolaný ředitel již v průběhu zpracování auditu provedl, například zrušil některé nevýhodné smlouvy.

Kocumová doufá v lepší komunikaci

Náměstkyně hejtmana Zuzana Kocumová doufá, že s novým ředitelem se výrazně zlepší komunikace mezi záchrankou a krajem. „I jeho takzvaná rezignace, či spíše žádost o dočasné uvolnění, byla nejprve doručena médiím, a pak teprve na kraj. Vzhledem k negativnímu výsledku auditu věřím, že až vypíšeme nové výběrové řízení na místo ředitele, bude vybrán člověk, který naplní  závěry auditu a nebude případné spory či diskuse o různých názorech na věc převádět do osobní roviny,“ řekla náměstkyně.

Čtete také: Manažerské shrnutí auditu

Mackovík rozeslal své vyjádření v pondělí večer. „Jsem přesvědčen o tom, že není dlouhodobě možné zvládat plnohodnotně a efektivně mandát poslance Parlamentu České republiky a zároveň manažerský post ředitele významné krajské organizace,“ popsal ředitel krajské záchranky ve svém prohlášení během pondělního večera a dodal: „Jsem připraven spolupracovat s budoucím pověřeným ředitelem Zdravotnické záchranné služby dle jeho přání a představ a předat veškerou současnou agendu, a také plánované projekty. Věřím, že Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje se bude i nadále rozvíjet a udrží si svou stávající vysokou úroveň.“

Chce být dál záchranář

Ve svém vyjádření nezapomněl poděkovat všem spolupracovníkům. Ze záchranky nechce Stanislav Mackovík odcházet úplně. „Osobně jsem rozhodnut ponechat si v rámci Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje úvazek, který mi umožní udržet si odbornou kvalifikaci záchranáře. Předpokládám proto víkendové či noční služby v rámci letecké záchranné služby, respektive ve vozech rychlé zdravotní služby,“ říkal ještě v pondělí večer.

Mackovík získal v uplynulých volbách druhý nejvyšší počet hlasů v Libereckém kraji. Krajského lídra KSČM porazil jen Jan Farský.

Napsal Michael Daněk a malý ptica

Štítky Stanislav Mackovík, Martin Půta, Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje, zdravotnická záchranná služba, Liberecký kraj, Zuzana Kocumová, Jan Farský, KSČM, Parlament České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mackovíka odvolali na základě auditu, který na záchrance proběhl  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.