Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 23. června 2024  |  Svátek má Zdeňka
Bez reklam

Rozhodnuto! Liberec další roky povede Tibor Batthyány

Liberec má nového primátora. Na čtvrtečním zasedání jím osmatřicet zastupitelů zvolilo Tibora Batthyányho, lídra hnutí ANO 2011 v Liberci. Ve volbě ho podpořilo 22 zastupitelů. Kromě něho navrhli zastupitelé na primátora lídra Starostů Michala Hrona, který získal 14 hlasů a trochu překvapivě odvolanou náměstkyni hejtmana Zuzanu Kocumovou.

„Chci poděkovat za vaše hlasy a důvěru, kterou jste mi svěřili. Vaše volba byla stvrzením dohody, která v minulých dnech vznikla,“ pronesl krátce po zvolení primátor Tibor Batthyány a doplnil: „Mýlil jsme se, že koalice se Změnou nepřichází v úvahu. Je to koalice, která si zaslouží šanci.“

Batthyány ve svém proslovu vzpomněl také na přezdívku „pan Nikdo,“ kterou mu média dala. „Jsem čerstvá krev, která dostala dirigentskou hůlku a vy jsme můj orchestr,“ uzavřel s nadsázkou nově zvolený primátor.

Batthyány za nejbližší cíle považuje schválení rozpočtu a refinancování dvoumiliardového městského dluhu. Chce zefektivnit hospodaření městských firem a lépe zapojit veřejnost do projektů, jež město připravuje. Důležité bude pro novou koalici i schválení územního plánu. Personální změny na radnici nechystá. Úředníci budou mít šestiměsíční dobu hájení. "Abychom si udělali osobní obrázek o tom, jak jednotlivé odbory a oddělení fungují," uvedl Batthyány. Na město si přivede jediného člověka, dosadí ho do neobsazené pozice vedoucího kanceláře primátora.

O osm hlasů méně získal v tajné volbě lídr Starostů Michal Hron. Dva hlasovací lístky odevzdali zastupitelé nevyplněny.

Zuzanu Kocumovou navrhl na primátorku ekonom Jaroslav Zámečník (SLK). „Na primátora navrhuji Zuzanu Kocumovou, protože jsem jí to slíbil a získala nejvíce hlasů v komunálních volbách,“ řekl Zámečník. Zuzana Kocumová však jeho nominaci odmítla. „Svůj hlas dám Tiboru Batthyánymu a nominaci odmítám,“ řekla.

Statutárním náměstkem primátora pro ekonomiku, strategický rozvoj a dotace se stal Jan Korytář (Změna pro Liberec), kterému dalo svůj hlas 21 zastupitelů. Jeho protikandidáta Jiřího Šolce (SLK) volilo 16 z přítomných zastupitelů. Za náměstka pro technickou správu majetku města Liberce byl zvolen Tomáš Kysela (ANO 2011), který získal v tajné volbě 27 hlasů.

Náměstkyní pro územní plánování, veřejnou zeleň a životní prostředí byla 24 hlasy zvolena Karolína Hrbková (Změna pro Liberec), která neměla protikandidáta. Náměstkem primátora pro školství, kulturu, sociální věci a cestovní ruch se stal Ivan Langr (Změna pro Liberec), jemuž dalo hlas 29 zastupitelů, a také on byl jediným kandidátem.

Změna pro Liberec volby v Liberci vyhrála, získala 12 mandátů v zastupitelstvu. ANO skončilo druhé s devíti zastupiteli. Volební vyjednávání v Liberci trvala šest týdnů. Změna chtěla původně vytvořit koalici se Starosty a TOP 09, jednání ale ztroskotala. Na podobném základě pak vyjednávalo o koalici také ANO, ale rovněž neúspěšně.

Ve volbách do zastupitelstva uspělo v Liberci sedm z 15 kandidátek. Třetí za Změnou a ANO skončili Starostové, kteří mají osm zastupitelů. Čtvrtá je s velkým odstupem ČSSD, která má čtyři mandáty, po dvou zastupitelích získali komunisté, TOP 09 a ODS.

S využitím ČTK
Foto MML/Jan Král

Štítky Liberec, primátor, volby, Tibor Batthyány, ANO 2011, Zuzana Kocumová, koalice, Jaroslav Zámečník, TOP 09, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozhodnuto! Liberec další roky povede Tibor Batthyány  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.