Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

V Semilech odvolali starostku, nahradila ji Lena Mlejnková

Po čtyřech měsících se v Semilech změnila starostka, důvodem je nedostatek lékařů v městské nemocnici. Na dnešním jednání zastupitelstva byla odvolána Věra Blažková (ANO 2011) a nahradila ji Lena Mlejnková (Volba pro Semily). Pro novou starostku hlasovalo 11 z 21 zastupitelů.

"Nová koalice zatím nevznikla, není žádná smlouva," uvedl Jan Farský (Volba pro Semily)., který jako starosta vedl město v letech 2006 až 2014. Důvodem k odvolání starostky je podle něj neutěšený stav nemocnice. "Situace v městské nemocnici po čtyřech měsících fungování nového vedení došla do stadia, kdy hrozí její výrazné omezení až zavření. A vedení města ani nemocnice nejedná, zastupitele neinformuje, svolaná jednání bez náhrady ruší," řekl Farský.

Prvořadým úkolem pro novou starostku proto podle něj je záchrana nemocnice. Zdravotnickému zařízení prý hrozí, že už v dubnu nebude schopno zajistit péči o pacienty v požadovaném rozsahu. Nemocnici chybí lékaři, další podali výpověď, nejhorší je situace na chirurgii, lékaři ale chybí i na interně. Situaci chce nová starostka vyřešit, co nejrychleji. "Hned zítra (čtvrtek) budu mít setkání se zaměstnanci," uvedla Mlejnková. Někteří lékaři ji také přislíbili, že svoji výpověď stáhnou.

Personálně měla semilskému zdravotnickému zařízení pomoci Nemocnice Jablonec, upustila ale od toho, když se ukázalo, že tolik lékařů není schopna zajistit. Pomoc semilské nemocnici nabízela také Masarykova městská nemocnice Jilemnice. Ani ta však není schopna pokrýt personální potřeby semilské nemocnice. V jednání o spolupráci s Jilemnicí chce ale Mlejnková pokračovat. "Jsem přesvědčena, že pro nemocnici je to nejlepší možné spojení. Je to v rámci regionu," uvedla.

Volba pro Semily vyhrála loni na podzim volby se ziskem osmi mandátů. Nejvíce preferenčních hlasů získala právě Mlejnková, která byla v minulém volebním období místostarostkou města. Koalice v devítitisícovém městě ale vznikla bez vítěze voleb. Druhé ANO se čtyřmi mandáty se dohodlo s dalšími třemi uskupeními - SPOLU, ČSSD a Semiláci + KDU-ČSL. Dohromady měly těsnou většinu 11 hlasů.

Na dnešním jednání zastupitelstva nastaly také další změny ve vedení semilské radnice. Pozici prvního místostarosty bude nově jako neuvolněný vykonávat Tomáš Sábl z Volby pro Semily, druhým místostarostou zůstává Vladimír Šimek (ČSSD). Radu doplní Farský a prozatím i Jan Mazánek (Volba pro Semily). Aby byla totiž rada usnášeníschopná, musí být minimálně pětičlenná. "Stranám bývalé koalice byla nabídnuta tři místa v radě, ale všechna uskupení v tuto chvíli odmítla. Nabídka trvá," dodal Farský.

Napsala ČTK

Štítky Semily, nemocnice, Lena Mlejnková, lékař, Jan Farský, ANO 2011, ČSSD, Jan Mazánek, Vladimír Šimek, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Semilech odvolali starostku, nahradila ji Lena Mlejnková  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.