Počasí dnes18 °C, zítra27 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Vedení radnice chce zásadní změny ve vedení městských firem

Nové vedení Liberce chystá zásadní změny v řízení svých akciových společností. Dosavadní ředitelé budou zřejmě muset své pozice obhajovat ve výběrových řízeních. Představenstva by měla mít menší počet členů a obsadit by je měli lidé z managementu firmy. Politici budou jen v dozorčích radách.

Koalice složená ze Změny a ANO však zatím podle této vize nepostupuje, do představenstev nominuje spíše politiky. Podle Korytáře je to ale jen na přechodnou dobu. "Cílem těch lidí, kteří jdou nyní do představenstev, není řídit dlouhodobě společnosti, ale připravit změny stanov tak, aby se změnil systém řízení společnosti," uvedl statutární náměstek primátora Jan Korytář (Změna pro Liberec). Předpokládá, že transformaci se podaří dokončit v průběhu jednoho roku.

Podle něj mají nyní představenstva akciových společností od pěti do devíti členů, v budoucnosti by se jejich počet měl snížit na tři až pět. Změny se dotknou Liberecké IS zabývající se informačními technologiemi, technických služeb, Sportovního areálu Ještěd a zřejmě také dopravního podniku, kde je dalším akcionářem i sousední Jablonec nad Nisou.

Od změn si vedení radnice slibuje zefektivnění fungování městských firem. Všechny akciové společnosti proto budou muset také podstoupit audity a svoji pozici budou zřejmě muset stávající ředitelé obhájit v soutěži. "Předběžně počítáme s tím, že výběrová řízení na místa ředitelů proběhnou ve všech společnostech. Bude to ale na rozhodnutí představenstev," řekl Korytář.

Nové vedení radnice už provedlo změny ve třech představenstvech, valná hromada dopravního podniku bude na konci ledna. Koalice se dohodla, že Změna bude mít předsedu představenstva v technických službách a Sportovním areálu Ještěd, hnutí ANO získá post předsedy v Liberecké IS a dopravním podniku. Zatím byl zvolen jen předseda v technických službách, stal se jím Jaromír Baxa (Změna).

Politické zástupce dosadila koalice i do představenstva liberecké teplárny, kde má město menšinový podíl. Měsíčně bude dostávat 35.000 Kč Ondřej Petrovský (Změna) a Filip Galnor (ANO 2011). Opozici tuto volbu kritizuje. "Ještě dva týdny před komunálními volbami hlásala Změna a její přední člen a zastupitel Ondřej Petrovský, že do představenstva Teplárny Liberec musí přijít za město skuteční odborníci vybraní na základě výběrového řízení. Po volbách je vše jinak. Žádné slíbené výběrové řízení na odborníka se nekoná, do představenstva teplárny Změna bez uzardění posílá svého politika Petrovského," uvedl zastupitel za Starosty pro Liberecký kraj Jaroslav Zámečník. I v případě teplárny ale Změna svůj postup zdůvodňuje tím, že chce prosadit změnu stanov obdobně jako u městských firem.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky radnice, výběrové řízení, akcie, Liberec, Jan Korytář, ANO 2011, Sportovní areál Ještěd a.s., Jaroslav Zámečník, Jaromír Baxa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení radnice chce zásadní změny ve vedení městských firem  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.