Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Vedoucí kandidátky SOS v Liberci Zuzana Vaníčková rezignovala

Zuzana Vaníčková, lídr kandidátky Strany pro otevřenou společnost (SOS) v Liberci, rezignovala. Svou rezignaci doručila na liberecký magistrát také Oldřiška Kvapilová, která byla číslem 15 na kandidátce Strany Práv Občanů (SPO). Důvody odstoupení kandidáti sdělovat nemusí.

Komunální volby se konají 10. a 11. října. V Liberci budou voliči vybírat z 15 kandidátek, na nichž se o místo v zastupitelstvu uchází 582 lidí, 34 procent je žen. Stranickým kolegům Vaníčkové není úplně jasné, proč se kandidatury na poslední chvíli vzdala. Podnikatelka ale zřejmě dala přednost své živnosti, její vyjádření se dnes získat nepodařilo. Předsedkyně strany a dvojka kandidátky Lenka Halamová k tomu řekla: "Jen mi sdělila, že se bude držet svého kopyta, všechny jsme tím byly zaskočeny." Kandidátka SOS je v Liberci jako jediná složena jenom z žen.

Protože hlasovací lístky už jsou vytisknuty, jména odstoupivších na nich zůstanou. O změnách mají být informované okrskové volební komise, které zajistí, že v každé volební místnosti bude vyvěšena informace o odvolání či odstoupení kandidáta.

Kandidátky sestavily v Liberci všechny parlamentní strany. Do voleb jdou znovu také všechny strany, které v roce 2010 v Liberci uspěly, s výjimkou Věcí veřejných. Jejich tehdejší lídr Petr Černý však sestavil vlastní kandidátku Nový směr. Samostatnou kandidátku sestavila KDU-ČSL, která šla před čtyřmi lety v Liberci do voleb pod hlavičkou uskupení Liberec občanům. Toto uskupení už lidé na kandidátce nenajdou, navazuje na něj ale kandidátka Starostů pro Liberecký kraj. Unie pro sport a zdraví kandiduje pod hlavičkou PRO Sport a Zdraví, svou kandidátku má i TOP 09, která ji před čtyřmi lety kvůli vnitřním neshodám stáhla.

Před čtyřmi lety vyhrála komunální volby v Liberci Změna pro Liberec. hlas jí dalo 20,63 procenta voličů. V 39členném zastupitelstvu získala devět mandátů, za ní skončila ODS s osmi mandáty, následovaná ČSSD se sedmi. Šest míst v zastupitelstvu získalo hnutí Liberec občanům. Po třech mandátech mají komunisté, Unie pro sport a zdraví a Věci veřejné. Dnes v krajském městě vládne menšinová koalice tvořená ČSSD, hnutím Liberec občanům, třemi zastupiteli zvolenými za Věci veřejné a dvěma z Unie pro sport. Primátorkou je Martina Rosenbergová (ČSSD), funkci bude obhajovat.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Koho budete volit v komunálních volbách 2014 v Liberci?

Celkem hlasovalo2225 čtenářů

Štítky Liberec, Strana pro otevřenou společnost, Strana Práv Občanů, ČSSD, Věci veřejné, Lenka Halamová, Martina Rosenbergová, Petr Černý, ODS, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedoucí kandidátky SOS v Liberci Zuzana Vaníčková rezignovala  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.